Internacional 27/11/2014

Escòcia obté el control dels seus impostos i prestacions socials, en un acord històric

El govern d'Edimburg rebrà la competència de l'impost sobre la renda i les prestacions socials per l'acord de la Comissió Smith amb tots els partits

Ara
2 min
MÉS PODERS PER A HOLYROOD 
 L'exterior del Parlament d'Escòcia, a Edimburg. Davant uns sondejos que apunten a una derrota dels independentistes en el referèndum del 2014, el partidaris del sí debaten ara com encaixar al Regne Unit. La majoria de la població és partidària de demanar més poders per a Edimburg, una opció que la pregunta de la consulta no preveu.

BarcelonaEl Parlament escocès rebrà les competències per gestionar l'impost sobre la renda i les prestacions socials. Es compleix l'acord entre els principals partits, que suposa lliurar a Edimburg el control d'uns 14.000 milions de lliures (gairebé 18.000 milions d'euros), tota una sacsejada al sistema fiscal britànic, sense precedents en l'era moderna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La transferència és un moviment dels partits pro-unionistes per contrarrestar la popularitat del Partit Nacional Escocès (SNP), però es va començar a gestar molt abans del referèndum d'independència del 18 de setembre. La direcció del partit Laborista a Londres s'hi havia oposat, però finalment ha cedit. Les negociacions al més alt nivell per acordar el paquet complet de les noves transferències es van allargar fins dimecres a la nit.

Aquestes són les competencies que van a parar al parlament de Holyrood:

  • Impost sobre la renda: recaptació i fixació de tipus
  • IVA: el govern escocès recaptarà l'IVA però no podrà fixar els tipus
  • Prestacions socials: vivenda, dependència, treball, subvenció al combustible durant l'hivern
  • Taxes aeroportuàries
  • Ferrocarrils: nacionalització de les franquícies, a partir de 2020
  • Fracking: més poder per concedir autoritzacions
  • Normativa de salut i seguretat

L'acord ha provocat una reacció immediata a Anglaterra, on tots els partits han reclamat el mateix carta. En una carta oberta, un grup d'alcaldes –inclòs el de Londres, Boris Johnson–, han demanat al govern de David Cameron que engegi una comissió semblant per acordar un "paquet de mesures comparables per al govern local a Anglaterra".

La comissió Smith, que es va establir després de les promeses dels tres principals partits britànics en la recta final de la campanya del referèndum ha de publicar les seves conclusions abans del 30 de novembre, segons el calendari establert per l'exprimer ministre britànic Gordon Brown. Està dirigida per Lord Smith de Kelvin i hi han estat representats els tories, els laboristes, l'SNP, els liberal-demòcrates i els Verds.

L'acord estableix també que Londres mantindrà la competència per definir el llindar d'exempció fiscal, el topall d'ingressos per sota del qual no és obligatori pagar impostos.

stats