ARMES QUÍMIQUES
Internacional 26/08/2013

La missió de l'ONU a Síria acaba la visita a una de les zones de l'atac

El recorregut s'ha vist interromput pels trets d'un grup de franctiradors però després els investigadors han pogut prendre mostres sobre el terreny i entrevistar afectats

Agències
4 min
Els inspectors de l'ONU treballant a la zona de la massacre

El CaireL'equip d'investigadors de les Nacions Unides ja ha tornat al seu hotel a Damasc després d'una visita al suburbi de Muadamiya, una de les zones on s'haurien utilitzat armes químiques. El portaveu del centre de premsa de Muadamiya, Wasim al-Ahmed, que acompanya els investigadors, ha explicat que la missió de l'ONU ha accedit i estudiat ja alguns dels llocs i edificis bombardejats. Segons el portaveu, també han entrevistat diferents ferits de l'atac i els han pres mostres de sang i cabell.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diversos vídeos penjats a internat per grups opositors també mostren a l'equip de l'ONU parlant amb veïns i metges del barri.

Els investigadors han aconseguit entrar a Muadamiya, que està en mans de l'oposició, després de cinc intents frustrats i un atac contra el seu comboi, segons el portaveu del centre de premsa. L'ONU ha denunciat en un comunicat l'atac de franctiradors contra un dels vehicles, que ha quedat inutilitzat pels trets, el que ha obligat l'equip a esperar per canviar-lo.

El govern sirià ha culpat de "grups terroristes armats", tal i com acostuma a anomenar els rebels, de tirotejar a membres de la missió de l'ONU, mentre que alguns grups d'activistes han acusat a les forces del règim de ser els autors dels trets.

Pressió diplomàtica

La concessió del règim de Baixar al-Assad a les pressions de la comunitat internacional, però, és possible que no eviti una intervenció militar si realment es prova que s'ha travessat la fina línia vermella que el president dels EUA va establir fa un any: l'ús d'armes químiques. Barack Obama ha intensificat les converses amb els seus aliats per sospesar diverses accions militars com a represàlia a la massacre.

De fet, a través d'un comunicat de Downing Street, Obama i el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, van prometre diumenge una resposta contundent si es prova que el règim sirià va utilitzar armes químiques contra la seva població. Els dos líders van mantenir dissabte a la nit una conversa telefònica i van decidir ordenar que "s'examinin totes les opcions" sobre la nova deriva de la guerra civil de Síria.

Cameron i Obama també van parlar per separat amb el president francès, François Hollande, i junts van condemnar "sense reserves l'ús d'armes químiques a Síria". Els mandataris van acordar abordar "com més aviat millor" la resposta internacional al cada cop menys presumpte atac químic.

De fet, tant Londres com París han continuat amb la seva ofensiva diplomàtica. El ministre d'Exteriors britànic, William Hague, ha aclarit que no fa falta el consens de l'ONU per intervenir a Síria, mentre el president francès, François Hollande, ha assegurat que la resposta a l'atac a Damasc arribarà aquesta setmana.

Rússia ha advertit aquest dilluns als Estats Units que està "profundament alarmada" per la possiblitat que hi hagi un atac a Síria. El ministre d'Exteriors rus ha parlat amb el seu homòleg nord-americà. Moscou diu que hi ha indicis que l'atac químic denunciat per l'oposició siriana va ser un muntatge

"Pocs dubtes"

D'altra banda, un alt funcionari de la Casa Blanca va assegurar que tenen "pocs dubtes" de l'ús d'armes químiques que hauria fet el règim i va afegir que encara que Damasc permeti la inspecció de la missió de l'ONU serà "massa tard per ser creïble", ja que haurà tingut temps d'amagar-ne l'evidència. "Si el govern sirià no tenia res a amagar i volia demostrar al món que no havia fet servir armes químiques, hauria posat fi als seus atacs contra la zona i hauria autoritzat l'accés immediat als inspectors de les Nacions Unides fa cinc dies", va afirmar.

Les autoritats sirianes van tornar a desmentir ahir que tinguessin res a veure amb aquest atac, i finalment el ministre sirià d'Exteriors, Faisal al-Mekdad, va informar que havia arribat a un acord amb l'ONU perquè les inspeccions comencin avui per exposar les falses acusacions dels grups terroristes que acusen les forces sirianes d'utilitzar armes químiques.

Rússia, un aliat del govern sirià des de l'inici del conflicte, ha acusat també els rebels de la utilització de les armes i considera "inacceptable" la postura de Washington i Londres, la qual ha titllat de "propaganda antisiriana" per pressionar en contra del règim d'Al-Assad. El portaveu del ministeri d'Exteriors rus, Aleksandr Lukaixevic, va instar els països que volen una intervenció militar a Síria a evitar "errors tràgics" i va criticar que alguns intentin "imposar als experts de l'ONU uns resultats de la investigació".

Liderar des de darrere

Barack Obama, que aquest cap de setmana s'ha reunit amb els assessors de seguretat per discutir la posició dels Estats Units en el conflicte sirià, continuarà buscant en els dies vinents el suport internacional per a una possible acció militar. El president nord-americà és reticent a iniciar una altra guerra i, de fet, descarta una intervenció terrestre com les experiències traumàtiques de l'Iraq o l'Afganistan. Per això, s'inclina per repetir l'estratègia que va fer servir a Líbia o la seguida pel president Bill Clinton a Kosovo. Les dues accions militars es van fer sota el paraigua de l'OTAN.

Així s'imposaria un altre cop "el lideratge des de la línia de darrere" -una expressió que va utilitzar el 2011 un assessor d'Obama per descriure la intervenció que va provocar la caiguda del dictador libi, Muammar al-Gaddafi-. El president no ha pres encara cap decisió però cada cop es veu més forçat a intervenir-hi, ja que tot indica que Síria, amb el seu suposat atac químic, hauria traspassat la línia vermella que va marcar fa un any. Els analistes creuen que l'acció militar serà limitada, però alguns legisladors dels dos partits fa dies que exigeixen a Obama una resposta contundent al conflicte, ja que creuen que l'opció de no fer res perjudicarà la credibilitat dels Estats Units.

stats