ALEMANYA
Internacional 20/01/2012

Alemanya recorda la "solució final", 70 anys després

Aniversari de la Conferència de Wannsee, on es va coordinar la "solució final" per exterminar els jueus. El president alemany alerta de la persistència de la ultradreta al país

Efe
1 min
El president alemany Christian Wulff, segon per l'esquerra, visita avui el Museu de la Conferència de Wannsee. / ADAM BERRY / GETTY

BerlínFa tot just 70 anys, el 20 de gener del 1942, se celebrava a Alemanya la Conferència de Wannsee per organitzar l'anomenada "solució final", sinònim de l'extermini dels jueus. Avui, el president alemany, Christian Wulff, ha recordat el genocidi sistemàtic planificat per la tecnocràcia nazi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Wannsee, als afores de Berlín, va ser l'indret on l'alt funcionariat nazi, amb Adolf Eichmann al capdavant, va posar en marxa l'"extermini organitzat i l'assassinat sistemàtic dels jueus europeus", ha dit Wulff en un seminari internacional.

Lluita contra els neonazis

Malgrat l'horror desencadenat durant el nazisme, el país encara no està lliure del perill que representa la ultradreta, ha afegit el president, que ha afirmat que sent "ràbia i vergonya" per l'existència de bandes d'assassins racistes a l'Alemanya actual.

Wulff ha ratificat el seu compromís amb l'aclariment dels assassinats en sèrie d'immigrants que va cometre una cèl·lula neonazi descoberta el passat novembre i que duia des dels anys 90 actuant impunement.

Un esmorzar fatídic

La Conferència de Wannsee va ser convocada com una mena d'"esmorzar de feina", on van assistir els secretaris d'estat dels principals ministeris i Eichmann, artífex del pla. Ell va ser qui va redactar el protocol de la "solució", i va ser el màxim responsable i coordinador de les deportacions, tot i que la responsabilitat última requeia en Heinrich Himmler, cap de les SS.

En aquell moment, l'Holocaust ja funcionava a ple rendiment al Bàltic, Bielorússia i Ucraïna, però el Tercer Reich pretenia sistematitzar-lo fins a exterminar els onze milions de jueus de tot el món.

stats