Internacional 22/07/2012

Noruega homenatja les víctimes de la massacre d'Utoya un any després

Familiars i amics han tornat a l'illa per recordar les víctimes de l'ultradretà Anders Breivik. Arreu del país hi ha hagut cerimònies d'homenatge

Agències
1 min
Els noruecs han dipositat flors en record de les víctimes de Breivik

OsloLa cúpula del Partit Laborista i centenars de representants de les joventuts d'aquesta formació han tornat aquest migdia a l'illa d'Utoya per homenatjar els seus companys, amics i familiars que, ara fa un any, van morir en la massacre perpetrada per l'ultradretà Anders Behring Breivik. Ha sigut un dels actes més emotius d'aquesta jornada en record d'un dia "que ens va canviar la vida a tots", ha declarat el líder del partit, Eskil Pedersen, en l'escenari on els laboristes havien celebrat durant dècades els campaments d'estiu per als seus joves.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Abans de dirigir-se a l'illa d'Utoya, el primer ministre, Jens Stoltenberg, i la casa reial noruega han presidit un altra cerimònia al centre de la ciutat, on van morir les primeres vuit víctimes de Breivik en una explosió al complex governamental. Després s'ha celebrat una missa a la catedral i desenes de noruecs s'han acostat a dipositar-hi flors i espelmes en record dels 77 morts.

Davant centenars de joves, Stoltenberg ha elogiat "la generació del 22 de juliol" i ha demanat que "no es tanquin els ulls" davant l'extremisme i l'odi. Com ja va fer en les hores posteriors a la matança, el primer ministre noruec ha assegurat que "la democràcia és més forta que la pitjor amenaça". A més de cerimònies religioses, arreu del país es retrà homenatge també a les víctimes de la matança amb nombrosos actes, com marxes amb roses o amb torxes.

stats