EUROPA
Internacional 24/05/2011

Cancel·lat un vol entre Glasgow i Girona pel núvol de cendra del volcà islandès

Diverses aerolínies com British Airways, KLM o Easyjet també han suspès vols entre ciutats britàniques i Escòcia. Ryanair, en canvi, ha protestat per les recomanacions de l'autoritat irlandesa de l'aviació i creu que “no hi ha motiu per a les cancel·lacions”

Redacció
2 min
El volcà Gimsvötn va entrar en erupció dissabte passat / EFE

EdimburgUn vol que havia de sortir aquest dimarts al matí des de la ciutat escocesa de Glasgow cap a l'aeroport de Girona s'ha cancel·lat pel núvol de cendra del volcà islandès Gímsvötn. Els passatgers havien d'arribar poc després de les deu del matí a l'aeroport català, amb la companyia Ryanair, segons informa Aena. Es tracta del primer vol afectat a Catalunya per la nova erupció d'un volcà a Islàndia i, per ara, és l'únic dels 14 vols programats a l'aeroport de Girona. Fins al moment, no hi ha cap afectació als aeroports de Barcelona i Reus. A Escòcia, de fet, el núvol de cendra ja està provocant que diverses aerolínies cancel·lin els vols previstos per aquest dimarts, segons informa un comunicat de l'oficina d'exteriors britànica, el Foreign Office. La nota recomana als passatgers que comprovin amb la seva companyia si el seu vol s'enlairarà. L'oficina meteorològica britànica, la Met Office, diu que els vents canviants fan difícil predir si el núvol s'estendrà.Les previsions apunten, però, que podria arribar a Irlanda del Nord i a altres àrees del nord del Regne Unit durant el dia d'avui. L'amenaça que la cendra compliqui la comunicació aèria amb les illes britàniques preocupa, entre d'altres, al FC Barcelona i als aficionats blaugranes que han de desplaçar-s'hi per assistir dissabte a Wembley a la final de la Lliga de Campions. Però els culers no són els únics preocupats per l'evolució del núvol. El president dels EUA, Barack Obama, per exemple, també va haver d'avançar la seva sortida d'Irlanda per por de quedar-hi atrapat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el comunicat del Foreign Office, “diversos vols provinents o amb destinació a Escòcia han estat cancel·lats aquest dimarts, mentre la cendra volcànica provinent d'Islàndia s'acosta al Regne Unit”. British Airways no operarà “per precaució” cap vol entre Londres i Escòcia abans de les 14 h. KLM també ha cancel·lat els vols que tenen com a origen o destinació les ciutats d'Aberdeen, Glasgow, Edimburg i Newcastle. EasyJet també ha cancel·lat alguns vols a ciutats del nord britànic. D'altra banda, Ryanair també ha explicat que l'autoritat irlandesa d'aviació recomana no volar a les ciutats escoceses, almenys fins al migdia. La companyia de Michael O'Leary creu que “no hi ha motiu per aquestes cancel·lacions”.

El volcà Grímsvötn, al sud-est d'Islàndia, va entrar en erupció dissabte passat i va obligar a tancar els aeroports de la petita illa nòrdica. Les autoritats aèries islandeses preveuen que el principal aeroport del país, el de Keflavik, tornarà a operar aquest mateix dimarts, quan es reobri l'espai aeri. Les noves cancel·lacions arriben tot just un any després que una altra erupció volcànica a Islàndia causés el caos aeri arreu d'Europa i obligués a tancar l'espai aeri de diversos països.

stats