Internacional 24/01/2014

La farmacèutica Bayer no fa medicaments "per als indis, sinó per als occidentals que se'ls poden permetre"

Polèmica arran de la política de llicències que el govern de l'Índia aplica sobre les patents farmacèutiques i que permet a les companyies locals desenvolupar genèrics a preus molt més baixos

Ara
2 min

Barcelona"Nosaltres no desenvolupem aquest medicament per als indis, sinó per als pacients occidentals que se'l poden permetre". Aquesta frase, que recull Bloomberg BusinessWeek, la va pronunciar el director executiu de Bayer, Marijn Dekkers, en una conferència el 3 de desembre. Feia referència a un fàrmac contra el càncer –Nexavar–desenvolupat per la farmacèutica alemanya i que, gràcies a la normativa de patents índia, la farmacèutica local Natco Pharma va poder desenvolupar-ne una còpia absolutament legal al país i a un preu un 97% més baix que l'original.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La polèmica s'origina arran de la política de llicències que el govern de l'Índia aplica sobre les patents farmacèutiques i que pretén potenciar el mercat local, a més de fer més accessibles els medicaments al gruix de la població, majoritàriament amb un nivell adquisitiu baix. En la conferència del desembre, Dekkers va qualificar la política de llicències d'"autèntic robatori", després que el març passat Bayer perdés el primer judici per intentar vetar Natco en la fabricació d'aquest genèric. Ara, el cas es troba al Tribunal Superior de Bombai, després que la farmacèutica alemanya fes un recurs d'apel·lació.

Bayer, però, no és l'única farmacèutica occidental que lluita per combatre el que qualifiquen d'"amença" de les seves patents a l'Índia. Les nord-americanes Merck & Co i Bristol-Myers Squibb Co també lluiten per protegir les seves. I és que, segons explica Bloomberg BusinessWeek, que cita fonts coneixedores de l'assumpte, fins a un total de 20 medicaments per a malalties com la diabetis i el VIH podrien incloure's dins la normativa de llicències, que facilita fabricar i distribuir els fàrmacs a un cost substancialment més baix perquè permet desenvolupar-los sense el consentiment del titular del producte patentat, que en té els drets i hauria de cobrar per al seu ús.

La llei de llicències índia, doncs, podria exercir pressió sobre els fabricants de marca perquè redueixin els preus dels seus fàrmacs i puguin combatre, així, els genèrics més barats. I és que, segons la normativa de patents del país, les llicències per desenvolupar genèrics es poden atorgar per a medicaments encara subjectes a patent si no estan disponibles localment a un preu raonable.

stats