Internacional 02/09/2015

Guatemala aixeca la immunitat al president per poder-lo jutjar per corrupció

Pérez Molina està acusat de liderar una xarxa que recaptava milions de dòlars de forma il·legal

Efe
2 min

GuatemalaGuatemala ha celebrat gairebé sense excepció que el Congrés decidís retirar la immunitat al president, Otto Pérez Molina, acusat de liderar la xarxa de corrupció duanera coneguda com La Línea.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Presidència, a través del seu portaveu oficial, Jorge Ortega, va ser un dels pocs ens que no es va congratular per la decisió de l'ens legislatiu, que aquesta matinada (hora catalana), a través dels 132 diputats presents, ha resolt per unanimitat i sense abstencions treure el fur al president.

Ortega ha dit a l'agència Efe que aquest final era "l'escenari menys desitjat, però el més probable" pel fet que el país celebra eleccions diumenge que ve.

El portaveu ha assegurat que el president segueix "de moment" en la postura de no dimitir i que el seu advocat personal, César Calderón, ja l'havia advertit dels possibles escenaris que es presentaven si el Congrés avalava la retirada de la immunitat.

La líder indígena guatemalenca i premi Nobel de la pau 1992, Rigoberta Menchú, va qualificar d'"històric" i de "victòria" per al poble aquest pas, tot i que va advertir que Pérez Molina té formació de Kaibil, una força especial de l'exèrcit, cosa que equival a "no abandonar mai la bota", "atrinxerat" en el lloc i guanyar temps.

Segons Menchú, si no dimiteix Pérez Molina, la crisi actual augmentarà, ja que mai s'ha vist, "en cap país, que un president pugui seguir exercint mentre està sent jutjat o és a la presó". "És la primera vegada que es mou la taula de la impunitat i el crim organitzat", va sostenir enèrgica.

L'esquerra guatemalenca va dir que això és una "victòria més" del poble i va aprofitar l'ocasió per instar les autoritats encarregades d'impartir justícia a "mantenir independència" en les seves decisions.

També els ciutadans, al carrer i a la xarxes, van expressar la seva felicitat per un fet històric, i van recordar la renúncia de l'exvicepresidenta Roxana Baldetti el maig passat: "Ja va caure Baldetti i aviat ho farà Otto Pérez", van dir grups que es van manifestar.

Promesa de severitat

Pérez Molina va ser investit el 14 de gener del 2012 per a un període de quatre anys amb la promesa de combatre amb "severitat" la violència en un país on cada any són assassinades 6.000 persones, tot i que les xifres d'homicidis van baixar menys del 2% segons dades oficials.

L'exmilitar, de 64 anys, va ser triat en les eleccions del 2011 al costat de Roxana Baldetti, la seva vicepresidenta, també acusada de dirigir la suposada xarxa de corrupció, cosa que li va costar el càrrec al maig, i la manté detinguda a l'espera de saber si serà jutjada.

Catòlic, amb un mestratge en política i relacions internacionals i una carrera militar de més de 30 anys, Pérez Molina va destacar com a combatent de les forces insurgents que van estar en guerra amb l'estat guatemalenc entre el 1960 i el 1996, però també com a propiciador de la negociació pau.

La seva tranquil·la estada a la casa presidencial, però, va ser interrompuda el 2015 quan es va desarticular una organitzada xarxa de corrupció en l'ens recaptador d'impostos que es va apoderar de milions de dòlars i era presumptament dirigida per Pérez Molina en complicitat amb Baldetti i almenys 49 persones més entre alts funcionaris i particulars, segons les investigacions.

stats