Egipte
Internacional 30/01/2011

El pols a Mubàrak s'intensifica en la sisena jornada de protestes

Redacció
1 min
Egipte protestes alegres

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Egipte tanca la seva sisena jornada de protestes amb una manifestació massiva, en la qual més de 100.000 persones han reclamat, un cop més, que el president Hosni Mubarak abandoni el poder. Ha estat significativa la presència a la marxa de Mohammed El Baradei, l'home que molts assenyalen com a possible artífex d'un govern alternatiu de transició. Tot i que El Baradei amb prou feines s'ha pogut adreçar als manifestants, la seva presència ha servit per visualitzar quina podria ser la imatge del canvi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Hi haurà canvis d'aquí a pocs dies”, ha explicat El Baradei, però ho ha condicionat al fet que els egipcis que han saltat al carrer no afluixin: “El que hem començat no pot anar enrere”, ha afegit.

Mentrestant, el paper de l'exèrcit també és un altre focus d'atenció. Aquesta tarda ha fet acte de presència a la plaça Tahrir, epicentre del moviment contestatari, però no ha impedit pas que la munió que s'hi congregava pogués realitzar la seva protesta, més pacífica que en jornades anteriors. Amb tot, un parell de caces militars han sobrevolat la ciutat a baixa altura, en el que ha estat interpretat com un intent d'intimidar la població per part del règim de Mubàrak. Algunes fonts assenyalen els vincles entre l'exèrcit i determinats grups de l'oposició. Potser aquesta tebior dels militars explicaria que, a partir de demà dilluns, la policia serà qui tornarà a patrullar els carrers cairotes.

El país està pendent també del nomenament d'un nou govern, però que molt probablement no tindrà representants de l'oposició, de manera que difícilment es calmaran els ànims de la població que reclama reformes més profundes.

stats