03/03/2012

Rajoy ha pres una Decisió arriscada, Tot i que necessària

2 min

Europa vol contrarestar els atacs dels mercats a les economies endeutades del sud amb un nou pacte fiscal que consagra l'austeritat amenaçant amb fortes multes els països amb més d'un 3% de dèficit. Aquest pacte, inspirat per Alemanya, va ser firmat ahir per 25 dels 27 estats, inclosa Espanya. En aquest context, l'anunci de Mariano Rajoy que Espanya tindrà com a objectiu de dèficit un 5,8% del PIB en comptes del 4,4% a què s'havia compromès és arriscat. Pot minar la ja castigada credibilitat de la UE de cara als mercats. Veurem si els inversors s'ho prenen com un compromís feble amb el sanejament de les finances públiques. La prima de risc es va moure ahir a l'alça.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però, abans de fer el pas, Rajoy s'ha carregat de raons. La recessió espanyola serà profunda, i el decreixement de l'economia aquest any serà més fort que el pronosticat per Brussel·les (-1,7% del PIB), amb una previsió de 630.000 aturats més. Tot i haver elevat el sostre de dèficit autoimposat, Rajoy aplicarà retallades sense precedents en un sol any de 29.000 milions. A aquestes altures, ningú pot dubtar de la voluntat del PP de retallar la despesa pública.

La majoria d'economistes veien inviable arribar al 4,4% d'un sol cop. Era fixa-se un objectiu sabent que era paper mullat. L'aposta de Rajoy pel realisme té, doncs, sentit i fa creïbles els pressupostos, tot i que ha encolomat de forma injusta a les autonomies el gruix de l'ajust pendent de concretar.

El problema és el com i el quan. Sortir a treure pit en la cimera del pacte fiscal dient que no s'ha informat els socis d'un canvi i justificar-lo invocant la "sobirania dels espanyols" no sembla la via més idònia per teixir les complicitats que li calen a Espanya. El retard en la presentació dels pressupostos, a l'espera de les andaluses, és intolerable. Amb el temps veurem fins a quin punt hi ha un pacte tàcit per donar més temps a Espanya vestit de desacord teatralitzat. Fins i tot si és així, Rajoy l'ha gestionat amb sorprenent poca traça.

stats