País Valencià 20/05/2016

Compromís, Podem i Esquerra Unida pacten arribar fins al Constitucional en la defensa del grup propi al Congrés

L'acord obliga tots els diputats electes a intentar formar un grup valencià i en cas de no aconseguir-ho permet als de Podem anar al grup de Pablo Iglesias

Efe
2 min
El cap de llista de la coalició 'A la valenciana', Joan Baldoví (centre), al costat dels número 1 d'Esquerra Unida, Ricardo Sixto, i de Podem, Àngela Ballester, avui en el moment de registrar la seva candidatura en la Junta Electoral.

ValènciaEl pacte subscrit per Compromís, Podem i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) per concórrer en coalició electoral a les eleccions del 26 de juny inclou el compromís d'aquests partits de reclamar un grup parlamentari valencià propi al Congrés dels Diputats, esgotant les vies legals i "arribant, si és necessari, al Tribunal Constitucional". Així s'especifica per escrit en una de les clàusules del pacte de coalició que han lliurat a la Junta Electoral Central (JEC).

La coalició 'Compromís-Podem-Esquerra Unida: A la valenciana' és una de les set que ja ha validat la JEC, que ha publicat també el pacte lliurat pels partits signataris de l'acord. En l'acord s'especifica també el repartiment de subvencions acordat en funció del nombre de diputats: 44 per cent per a Compromís, 44 per cent per a Podem i 12 per cent para EUPV.

En l'acord que es va signar el passat dia 13 en una notaria de València s'especifica l'ordre de les candidatures. La llista per Alacant l'encapçalarà Podem, que tindrà també el número tres i el cinc, mentre que Compromís ocuparà els llocs dos i quatre, i EUPV el sisè.

A València, el cap de llista serà de Compromís, que tindrà també el lloc número tres, Podem ocuparà el segon i quart lloc de la llista, i EUPV el cinquè. Finalment, la candidatura de Castelló l'encapçala Compromís, el número dos serà per a Podem i el tres per a EUPV.

Els signants de l'acord de coalició es comprometen "a formar grup parlamentari propi amb els diputats que resultin triats per aquesta coalició, la qual especificarà la seva condició de valenciana", tant al Congrés com al Senat.

El pacte ha previst que si la mesa del Congrés, com ha ocorregut en aquesta passada legislatura, fa una "interpretació restrictiva del reglament" i els "denega el dret" a tenir grup propi valencià, s'esgotarà "la via legal i s'arribarà, si és necessari, al Tribunal Constitucional".

"Els membres de la coalició proposats per Podem podran optar per constituir un subgrup valencià dins de Podem", afegeixen, fórmula per la qual ja van optar els cinc diputats electes a proposta de Podem al mes de gener.

D'aquesta forma, pretenen evitar problemes com els ocorreguts en aquesta última legislatura, en la qual la mesa del Congrés va rebutjar que les confluències de Podem poguessin tenir grup parlamentari propi, la qual cosa va provocar que els quatre diputats de Compromís marxessin al grup mixt, mentre que els de Podem van romandre en el grup de la formació morada.

El nou acord, a més, especifica que "en cas de formar grup parlamentari, les organitzacions que abandonin el grup perdran els drets econòmics inherents".

stats