Política 24/07/2015

La llista de Junts pel Sí per al 27-S: què se'n sap ja i quines incògnites queden

La candidatura transversal ja té candidats a Barcelona (Raül Romeva), Girona (Lluís Llach) i Tarragona (Germà Bel)

Oriol March
3 min

BarcelonaEn quin punt es troba la confecció de la llista sobiranista Junts pel Sí que estan negociant CDC, ERC i les entitats del sobiranisme civil? Cada dia es van coneixent nous integrants de la candidatura transversal, que ja té caps de llista a Barcelona, Girona i Tarragona, a l'espera de consensuar-ne un a Lleida. A la principal demarcació catalana serà Raül Romeva l'encarregat de liderar la llista, mentre que a les comarques gironines qui tindrà aquesta responsabilitat serà el cantautor Lluís Llach. A la demarcació tarragonina, partits i organitzacions s'han decantat per l'economista Germà Bel. Aquesta és la situació a hores d'ara:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Barcelona

Des del dimecres 15 de juliol se sap que Romeva, exeurodiputat d'ICV, encapçalarà la llista de Junts pel Sí a la demarcació de Barcelona. L'acompanyen, des dels números dos i tres, l'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Carme Forcadell i l'expresidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals. Darrere d'elles hi haurà Artur Mas –candidat a president de la Generalitat, segons constarà per escrit– i Oriol Junqueras, president d'ERC.

Els números sis i set de la llista, segons van acordar CDC i els republicans, estaran en mans d'independents. El sisè lloc de la candidatura l'ocuparà Eduardo Reyes, president de Súmate, una entitat que aplega els castellanoparlants que estan a favor de la independència. Gabriel Rufián, membre de Súmate i del secretariat de l'ANC, també té números per formar part de la candidatura transversal. El número set l'ocuparà Oriol Amat, economista, segons ha confirmat Romeva en una entrevista a BTVBTV. A partir d'aquí, és a dir, a partir del número vuit, els llocs seran designats directament pels partits.

ERC aprova aquest dissabte els noms de les persones que van a les llistes, i CDC ho farà el 30 de juliol en un consell nacional. Als llocs de Convergència hi haurà espais cedits per a Demòcrates de Catalunya (DC), l'escissió independentista sorgida d'Unió, i als números reservats per als republicans hi entraran personalitats de Moviment d'Esquerres (MES), que ja han participat a les negociacions per bastir l'acord.

El dirigent del PSC Fabian Mohedano / ACN

Fabián Mohedano (Avancem) formarà part de la candidatura per Barcelona, que està previst que tanqui Pep Guardiola.

Guardiola començarà a entrenar  el Bayern Munic el 26 de juny

Girona

Feia dies que s'especulava i finalment s'ha confirmat: Lluís Llach serà el cap de llista per Girona de Junts pel SíGirona de Junts pel Sí. El número dos d'aquesta demarcació –com a Lleida i com a Tarragona– serà per a un independent que encara no està confirmat. Un dels punts d'atenció que hi haurà els propers dies serà a Convergència, on Santi Vila i Carles Puigdemont pugnaran per ser el primer nom de CDC a la llista gironina.

Tarragona

Germà Bel serà l'encarregat de liderar la llista de Junts pel Sí a Tarragona. Aquest economista, que va ser diputat del PSC al Congrés dels Diputats a principis dels dos mil, ja va ser un dels noms que es van posar damunt la taula per representar una llista unitària de CDC i ERC per a les eleccions europees del 2014 que no va acabar fructificant.

Lleida

És l'única demarcació que encara no té cap de llista designat. Tenint en compte que la resta de candidats són homes, és probable que sigui una dona qui lideri la candidatura a la demarcació lleidatana. Un dels noms que sonen és el de Rosa Eritja, presidenta de la Federació de Comerç de Lleida.

stats