Política 18/05/2015

El nou president de l'ANC no veu possible una DUI immediatament després del 27-S

Jordi Sànchez veu Liz Castro de portaveu de les relacions internacionals de l'ANC

Ara
3 min
Jordi Sànchez, dissabte a Cardona / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl flamant president de l'ANC, Jordi Sànchez, no veu "possible" ni creu que sigui el "camí" un escenari de declaració unilateral d'independència immediatament després del 27 de setembre, i veu més viable una declaració del Parlament afirmant l'inici d'un procés cap a la culminació del camí cap a la d'independència. "Depèn què s'entengui per una declaració unilateral d'independència. Si vol dir que el 28 de setembre declararem la independència i ja serem independents, penso que no és possible, no és el camí. No enviaré senyals de coses que penso que no es produiran", ha explicat Sànchez a Catalunya Ràdio després de ser escollit dissabte pel secretariat nacional. L'ANC és copartícip del full de ruta que fixa un termini de 18 mesos a partir del 27-S abans e la proclamació definitiva de la independència política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sànchez ha afirmat, com ja va fer dissabte en la primera entrevista, a l'ARA, que la seva prioritat passa per omplir de contingut social la independència per eixamplar la majoria social que n'és partidària. Ha negat que la seva elecció formi part de cap maniobra participada pel president de la Generalitat per controlar l'ANC, i ha explicat que van ser l'expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i l'exresponsable d'incidència política, Pere Pugès, que li van fer "la primera proposta" perquè es presentés a les eleccions al secretariat nacional i optés a la presidència. "Si la Carme i en Pere van pensar en mi hi té més a veure la meva trajectòria a la Crida" que la "bona relació" que té amb "molta gent de l'espectre social, polític i cultural del país".

També ha afirmat que la que va ser la candidata més votada per les bases de l'ANC, Liz Castro, que es va quedar curta a l'hora de recollir vots dels membres del secretariat per assumir la presidència –Sànchez es va imposar per 50 vots a 24–, "pot aportar un treball molt important a la comissió de projecció internacional" del procés. I encara ha anat més enllà i ha suggerit que podria ser la "portaveu" de l'organització en matèria internacional.

Llista unitària, enterrada

El nou president de la principal organització independentista del país ha assegurat un cop més que "en absolut" creu que s'hagi de desenterrar el debat sobre la llista unitària que volia impulsar el president de la Generalitat, Artur Mas, i que ERC va rebutjar des d'un bon principi. Perquè ha admès que aquest va ser un debat que va contribuir al desconcert posterior al 9-N. Ha opinat que la gestió post-9-N no va ser correcta, cosa que va contribuir a "fer un soroll excessiu". "A l'ANC li toca impulsar el compromís dels partits amb el procés constituent i ampliar les bases socials perquè sigui democràticament indiscutible", ha asseverat.

S'ha mostrat convençut de la victòria sobiranista el 27-S: "Ningú ha de dubtar que tindrem una majoria al Parlament que portarà en seu programa el compromís amb l'inici del procés constituent". Un procés al qual està convençut que s'hi sumaran Unió, ICV, EUiA o Barcelona en Comú. "¿Algú creu que formacions que demanen un canvi radical i profund en la forma de relació societat-institucions girarà l'esquena a un clam que ha mobilitzat desenes de milers de persones?", s'ha preguntat per llançar un missatge d'integració a la base social independentista.

stats