Política 19/09/2013

Esperanza Aguirre: "Espanya necessita ser catalanitzada"

La presidenta del PP de Madrid considera que "l'adoctrinament nacionalista" a les aules catalanes i als mitjans de comunicació han provocat l'auge sobiranista

Sara González
3 min

Barcelona"Espanya necessita ser catalanitzada". Aquest és el contundent i sorprenent missatge que ha llançat la presidenta del PP de Madrid i expresidenta d'aquesta comunitat, Esperanza Aguirre, en una conferència organitzada a Barcelona pel Círculo Ecuestre. Tot i això, la dirigent popular també ha instat Catalunya a recuperar el seu "esperit obert, emprenedor i amb ganes de liderar Espanya". I és que Aguirre ha fet un dur diagnòstic sobre com els nacionalistes catalans han sigut els culpables de l'auge sobiranista a Catalunya imposant durant 35 anys el seu missatge, començant per les escoles i els mitjans de comunicació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A Espanya i als espanyols els convindria estimar i conèixer més Catalunya, començant per la seva llengua", ha dit Aguirre, que s'ha mostrat fins i tot partidària que els alumnes de batxillerat de tot l'estat espanyol coneguin "alguna cosa" de llengua i literatura catalana, així com la història pròpia de Catalunya. L'expresidenta de Madrid ha advocat també per reformar l'estat de les autonomies per acabar amb el cafè per a tothom i obrir la porta a reconèixer "especificitats". I és que Aguirre considera que és lògic que els catalans se sentin molestos perquè després de la Constitució comencessin a sortir "comunitats autònomes del no-res". "Espanya es va convertit en un país amb 17 petits estats", ha lamentat. "Cal acabar amb totes les disfuncions i despeses inútils i donar satisfacció a les ambicions legítimes", ha reivindicat.

Escola i mitjans "adoctrinats"

Malgrat defensar la necessitat de forjar una Espanya més coneixedora de la realitat catalana i una Catalunya que lideri l'economia, l'àmbit científic i el sector cultural de l'estat espanyol, Aguirre ha fet un dur diagnòstic de per què Catalunya ha arribat al punt de reivindicar un referèndum per la independència. Ha assegurat que si a Catalunya ha crescut el sentiment sobiranista és perquè durant 35 anys hi ha hagut un "constant adoctrinament d'acord amb el cànon nacionalista". Segons Aguirre, dues generacions senceres de catalans només han escoltat la versió de la història que donen els partits nacionalistes.

"Parlen d'una Catalunya gran capaç de dominar el Mediterrani que es veu asfixiada per Castella. Aquest cànon s'oblida de moltes coses, entre altres, de la història de l'Espanya romana", ha dit. Ha afegit que la Guerra de Successió no era una "lluita de Catalunya contra Espanya", sinó una "protoguerra mundial per l'hegemonia d'Europa". També ha lamentat que no s'expliqui que Lluís Companys va fer "un cop d'estat contra la Segona República".

A una escola "adoctrinada" se suma, segons Aguirre, uns mitjans de comunicació incapaços de "criticar el pensament únic nacionalista", uns partits "comunistes i d'esquerres que han abraçat el socialisme", una dreta i centredreta que no ha posat sobre la taula un "projecte il·lusionador" i una "opacitat de les balances fiscals" que ha fet quallar la frase "Espanya ens roba".

La secessió, "prohibida per llei"

Aguirre ha insistit que no es pot fer a Catalunya un referèndum sobre la independència perquè la secessió "està prohibida per la llei" tant a Espanya com a la resta de països del món. "És que una hipotètica república catalana inclouria el dret de secessionar-se? Així, la Vall d'Aran o el barri del Carmel podrien demanar ser independents", ha etzibat. En tot cas, si Catalunya vol aconseguir la independència el que caldria, segons Aguirre, és "canviar la llei", és a dir, reformar la Constitució.

Un pas enrere en la política

Sobre els rumors que apunten al seu possible retorn a la primera línia, Esperanza Aguirre ha deixat clar que ella ja fa un any que va fer un pas enrere perquè la política "no pot ser vitalícia", tot i que ha afirmat que sempre estarà present a l'esfera política "d'una manera o altra".

stats