Política 23/09/2017

Amnistia Internacional acusa l'Estat de vulnerar drets fonamentals amb l'excusa de l'1-O

Critiquen la suspensió d'actes, advertències a mitjans de comunicació i amenaces als manifestants

Ara
2 min
Un ciutadà amb clavells i una estelada rodejat d'agents de la Guàrdia Civil, durant la concentració davant de la seu d'Unipost de Terrassa

BarcelonaLa llibertat d'expressió i els drets a la reunió i a la manifestació, com la resta de drets fonamentals, han de ser "protegits" per les autoritats públiques. Amnistia Internacional ho recorda en una nota que ha fet pública aquest dissabte i en la qual acusa l'Estat de vulnerar aquests drets arreu del territori amb l'excusa de l'1-O. "Catalunya viu una situació d'alta tensió en què, més que mai, és obligació de les autoritats respectar i garantir els drets humans", descriu l'informe que ha penjat a la seva pàgina web.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'organització veu amb "profunda preocupació" la suspensió dels actes que s'havien de celebrar al centre cultural Matadero de Madrid i al centre cívic Aldabe de Vitòria. "Les suspensions dels actes públics a Madrid i Vitòria no tenen justificació, i suposen una clara vulneració del dret a reunir-se pacíficament i expressar-se lliurement", subratlla el director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán.

Segons recorda Beltrán, per justificar que un acte podria posar en perill la seguretat nacional, "el Comitè de Drets Humans de l'ONU ha declarat que s'ha de demostrar de manera precisa la naturalesa de l'amenaça i la necessitat i la proporcionalitat de la mesura adoptada, establint una connexió directa i immediata entre l'expressió i l'amenaça, cosa que que els jutges no van fer en aquests casos".

També critica que les autoritats locals de Gijón, Saragossa i Castelldefels –entre d'altres– hagin denegat l'ús de l'espai públic perquè s'hi poguessin fer actes relacionats amb el referèndum. En el cas de la població del Baix Llobregat, l'Ajuntament va denegar fins a set peticions d'associacions i partits polítics, "fet que representa una clara vulneració del dret de reunió pacífica".

Pel que fa a les manifestacions espontànies, com les que van sorgir a Barcelona després de les detencions de dimecres, Amnistia Internacional lamenta que les autoritats estatals esgrimeixin la necessitat de notificació prèvia quan l'ONU remarca que, per garantir la llibertat de reunió, el requisit de notificació "no ha d'actuar com a barrera per a l'exercici d'aquest dret". A més, "la falta de notificació no ha de ser objecte de sancions penals ni administratives", afegeix Beltrán.

Finalment, l'organisme també apunta contra les pressions als mitjans de comunicació que publiquen propaganda electoral del referèndum. Segons Amnistia, en els casos en què es pot justificar la restricció de la llibertat d'expressió s'ha d'especificar concretament quin és el contingut que no es pot publicar. La interlocutòria del TSJC, en canvi, no concreta. "Restringir 'qualsevol publicitat o propaganda' és notablement imprecís, cosa que pot provocar que es prohibeixin comunicacions que són exercicis legítims de la llibertat d'expressió i informació", conclou l'informe.

stats