Política 12/06/2017

Els anticapitalistes de Podem avalen el referèndum de l’1-O

El corrent intern crida Iglesias a donar-hi suport

Marc Toro
3 min
Els Anticapitalistes de Podem donen suport al referèndum

BarcelonaLa pressió sobre els comuns perquè donin suport al referèndum unilateral s’incrementa des de Madrid. El sector anticapitalista de Podem va decidir ahir trencar amb la línia oficial de la direcció per a Catalunya i donar suport al referèndum de l’1 d’octubre, tal com va afirmar en un comunicat el corrent intern liderat per Miguel Urbán. La posició trenca amb la línia oficial de Podem a Madrid, amb Pablo Iglesias, que fa el mateix diagnòstic que Ada Colau i Xavier Domènech des de Catalunya en Comú: defensen el dret a decidir però mantenen que el referèndum de l’1 d’octubre no té prou garanties. El gest dels anticapitalistes, que tenen pes a l’executiva estatal de Podem després d’haver pactat amb Iglesias en la lluita contra Íñigo Errejón, afegeix pressió a Iglesias i Domènech. Més quan la direcció catalana de Podem també dona suport a la via unilateral. En el comunicat, de fet, es reclama un canvi de posicionament al líder de la formació lila, i també a la resta de forces progressistes: “Cridem tota l’esquerra de l’estat espanyol a organitzar la solidaritat amb els drets democràtics del poble català”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i les discrepàncies, Urbán va negar que hi hagi diferents posicionaments: “Que ningú s’enganyi. Iglesias, Domènech i jo estem units en la defensa del dret a decidir i d’un referèndum amb garanties”. El líder dels comuns l’hi va agrair: “Ens han pronosticat la fractura mil cops, i mil cops hem sortit units, pel dret a decidir i contra la corrupció del PP”.

En línia amb Albano Dante Fachín

La posició del comunicat dels anticapitalistes coincideix amb la de Fachin, considerat pròxim a aquest corrent. El líder de Podem a Catalunya ja va avançar divendres que el seu partit no pot “girar l’esquena al clam majoritari pel dret a decidir” i que participarà al referèndum sigui o no vinculant. Una afirmació que hauran d’avalar les bases, en ple procés de debat, dividides entre rebutjar el referèndum si no és pactat o avalar-lo però com un “acte de mobilització cívica i empoderament social”, tal com va explicar l’ARA.

El comunicat exposa, en línia amb els comuns, que la crítica a les polítiques econòmiques del Govern no exclou que “el referèndum és una demanda majoritària a Catalunya, i que compta també amb un ampli suport de sectors no independentistes”. I continua: “Negar-lo és negar la democràcia i obriria el camí a posicions perilloses, en què votar i decidir es converteixi en una cessió de les classes dominants i deixi de ser un dret del poble”.

El comunicat dels anticapitalistes adverteix a Iglesias que l’1-O pot impulsar el canvi a Espanya. “La celebració del referèndum desobedient a Catalunya contribuiria sens dubte a accelerar el procés destituent a la resta de l’estat espanyol, i contribuiria a aprofundir la democràcia i a debilitar el règim del 78”, assegura el text, que carrega contra la “posició immobilista” i basada en el “fonamentalisme constitucional” de PP, PSOE i Cs. De fet, la defensa del referèndum és la condició que van posar tant ERC com el PDECat per donar suport a la moció de censura que Podem presentarà avui al Congrés.

“La posició visceralment antidemocràtica del bloc constitucional espanyol només reflecteix els límits de la mateixa Constitució i la incapacitat d’aquest bloc d’organitzar l’Estat mitjançant el consens, i recorre per tant a mètodes cada vegada més autoritaris”, afegeix el comunicat. Unes paraules molt en la línia del manifest de les entitats sobiranistes llegit per Pep Guardiola. Com va passar amb l’entrenador, els anticapitalistes rebran el rebuig de PP i PSOE, però el dubte és com respondran Podem i els comuns al seu posicionament.

stats