Política 09/01/2016

Artur Mas fa un pas al costat i Carles Puigdemont el substituirà com a president

El líder de Convergència no formarà part del nou executiu i centrarà esforços a refundar CDC. Avisa que "queda lliure" del compromís de no tornar-se a presentar-se a futures eleccions catalanes

Oriol March
2 min
Artur Mas i Carles Puigdemont, aquesta tarda a la seu de CDC, després d'anunciar que l'alcalde de Girona serà finalment el president de la Generalitat / MANOLO GARCÍA

BarcelonaFins fa tan sols unes hores, Artur Mas defensava amb vehemència que no retiraria la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. La roda de premsa de dimarts passat, a la sortida de la reunió del Govern, havia contingut un to especialment dur contra la CUP. Només dos dies més tard, en una reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí en què diverses veus li van reclamar un pas al costat per evitar la convocatòria d'eleccions anticipades al març, Mas va insistir que no renunciaria a la plaça "per principis". Divendres a la tarda, però, les coses van començar a canviar. I aquest dissabte, definitivament, ha pres la decisió: fer un pas al costat i cedir a Carles Puigdemont, alcalde de Girona, la candidatura a la presidència de la Generalitat. Així ho ha anunciat en una compareixença a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La decisió permet anar per feina i tirar endavant el país", ha considerat Mas, que ha apuntat que les negociacions han "deteriorat" moltes coses. "Al país li faltava projecte", ha afegit. "Unes altres eleccions era el pitjor dels escenaris", ha assenyalat el president, que ha apuntat que estava "tot a punt" per convocar els nous comicis per al març. "Estic convençut que els beneficis superen de llarg els costos", ha reiterat durant la compareixença. Mas quedarà "a disposició" del Parlament i del futur president per tirar endavant el procés, en la mesura que no formarà part de l'executiu. Es dedicarà a refundar CDC i ja ha avisat que "queda lliure" del compromís de no tornar-se a presentar a les eleccions.

Aquest moviment d'última hora permet desbloquejar la investidura, que en els últims dies havia entrat en una fase de converses agòniques després que la CUP concretés el seu veto definitiu a través d'una reunió del consell polític que va desempatar la situació generada a l'assemblea de Sabadell. Mas no entrarà al futur govern presidit per Puigdemont i centrarà els esforços en el partit, segons fonts consultades. CDC afronta mesos decisius per refundar-se i la cita electoral al març li impedia dur a terme el procés amb la profunditat requerida.

Els "errors" de la CUP

"Un cop més, els nusos s'han desfet a última hora", ha indicat Mas. "El país, primer", ha apuntat el president de la Generalitat en funcions, que ha apuntat que es posarà per escrit que dos diputats de la CUP entraran dins la dinàmica de Junts pel Sí. "La CUP es compromet a no votar en cap cas com els grup parlamentaris contraris al procés o al dret a decidir quan estigui en joc l'estabilitat del Govern", ha indicat el líder de CDC, que ha apuntat que l'esquerra alternativa admetrà "els seus errors".

"Que reconeguin errors i assumeixin conseqüències. De la correcció dels errors se'n poden generar solucions bones", ha apuntat Mas. Això vol dir que hi haurà diputats i diputades de la CUP que hauran de deixar l'acta.

stats