PLE DEL PARLAMENT
Política 08/05/2013

Mas, sobre el compliment del dèficit: "Si cal confrontació, hi haurà confrontació"

El president de la Generalitat es referma en el fet que no hi haurà pressupostos fins que es relaxi l'objectiu de dèficit marcat per Madrid

S. González / O. March
2 min

BarcelonaEls pressupostos de la Generalitat, que encara no s'han presentat al Parlament, i el dret a decidir han tornat a ser els grans protagonistes de la sessió de control celebrada aquest dimecres a la cambra catalana. "Si cal confrontació, hi haurà confrontació. Això és coratge polític", ha assegurat el president de la Generalitat, Artur Mas, quan Pere Navarro li ha retret que encara no hagi tirat endavant els comptes catalans per al 2013. El primer secretari del PSC li ha retret, com bona part dels grups de l'oposició, la "paràlisi" que a parer seu afecta el Govern, i Mas s'ha defensat amb els arguments habituals, és a dir, reiterant que no farà uns pressupostos "que vagin contra l'estat del benestar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També en el capítol pressupostari, Mas ha etzibat a Joan Herrera, líder d'ICV-EUiA, que ni tan sols ell seria capaç de presentar uns comptes que no fossin "paper mullat" o de "trampa". Herrera ha reclamat al president, com és habitual, que acabi amb el que ell anomena "austericidi" i que porti una vegada per totes al Parlament la recuperació de l'impost de successions i la reforma de la llei d'estabilitat pressupostària.

Les dades d'atur han centrat les intervencions de PP i Ciutadans, per bé que després de retreure al president les males xifres d'ocupació, l'han atacat pel dret a decidir. Mas no ha fet bandera de cap mesura concreta contra l'atur, tot i que ha destacat els bons resultats de l'acció exterior de l'economia catalana a pesar de les "traves" que hi volen posar "alguns", en referència al grup parlamentari del PP. Alícia Sánchez-Camacho, en un gest inèdit, ha elogiat el president José Montilla pel seu "lideratge" i per presentar a temps els pressupostos. Navarro ha aprofitat per treure pit d'aquesta circumstància.

El "tren" del dret a decidir

Mas ha aparcat per un dia les metàfores marineres en referència al dret a decidir i ha comparat el procés nacional amb un tren que té diversos vagons i que va encapçalat pel lema 'volem votar'. Camacho l'ha acusat de "dividir el país en dos" i Mas li ha respost que aspira a sumar fins i tot el PP al tren.

stats