Política 14/10/2014

De "passar per sobre del TC" a les "garanties democràtiques": Mas i la consulta, en deu frases

El discurs del president ha anat variant a mesura que avançava el procés i topava amb constants negatives de Madrid

Oriol March
2 min
COMPAREIXENÇA A PALAU 
 Artur Mas va convocar els mitjans, una bona part dels quals internacionals, per valorar el resultat del referèndum escocès. Tot i considerar que el procés català en surt reforçat, va lamentar que la derrota dels independentistes impedeixi crear  un precedent d’ampliació interna dins la Unió Europea que pugui servir en un futur per a Catalunya.

BarcelonaArtur Mas va arribar al debat de política general del 2012 amb la negativa de Mariano Rajoy al pacte fiscal sota el braç. "Això no ha anat bé", va raonar el president de la Generalitat després de reunir-se amb el seu homòleg espanyol i constatar la seva negativa al model de finançament singular que duia l'epígraf de pacte fiscal. En aquell debat parlamentari, Mas va convocar eleccions per al 25 de novembre i va proclamar que havia arribat l'hora que Catalunya exercís el dret a l'autodeterminació. Des d'aleshores han passat dos anys que tot seguit resumim en deu frases pronunciades pel president i que han marcat el rumb del procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "Ha arribat l'hora que el poble de Catalunya exerceixi el dret a l'autodeterminació" (25 de setembre del 2012)

2. "Si el dret d'autodeterminació el podem exercir per la via del referèndum perquè el govern espanyol l'autoritza, millor. Si ens dóna l'esquena i no autoritza cap tipus de consulta o referèndum, doncs caldrà fer-ho igualment" (26 de setembre del 2012)

3. "Passarem per sobre del Tribunal Constitucional i de les resolucions del consell de ministres" (23 de novembre del 2012)

4. "La consulta és l'instrument òptim. Si no hi ha altre remei, convocaré unes eleccions plebiscitàries el 2016" (5 de setembre del 2013)

5. "No podran evitar la consulta. És un instrument per fer un país millor, pensant en el present i en el futur" (17 de desembre del 2013)

6. "Efectivament, convocaré la consulta. I com vol vostè que no posem les urnes? Ens ho pot explicar? Com es fa una consulta popular si no es posen les urnes? Si té una idea més genial, segur que ens convencerà" (13 de març del 2014, en resposta a Alícia Sánchez-Camacho al Parlament)

7. "Confio que el 9 de novembre es podrà votar amb plenes garanties democràtiques, i que, per tant, el resultat podrà ser llegit amb nitidesa i democràticament acceptat per tothom. A finals d'aquest any arribarem a la meitat de l'actual legislatura, i si es pot m'agradaria acabar-la quan toca, a finals de l'any 2016. Perquè pugui ser així, s'ha de poder votar el 9-N i amb plenes garanties democràtiques" (15 de setembre del 2014)

8. "Un país, al límit i amb una gran majoria social, un dia pot arribar a desobeir. La història n'és plena, de països que han fet un últim pas" (18 de setembre del 2014)

9. "El 9-N sí que hi haurà urnes" (28 de setembre del 2014)

10. "Un cop hàgim votat el 9-N [el govern espanyol hauria] d'entendre el clam a Catalunya i que això, d'una manera o altra, s'ha de resoldre per la via del diàleg després que s'hagi votat" (5 d'octubre del 2014)

stats