Política 19/09/2017

Comín sent "vergonya" pel PSC i l'acusa de ser "còmplice dels hereus del franquisme"

Asens avisa Iceta que si s'alinea amb el PP no podrà "formar part de la solució" després de l'1-O

Marc Toro
3 min
El conseller de Salut, Antoni Comín, en roda de premsa

BarcelonaContundents declaracions del conseller de Salut, Toni Comín, contra el PSC, pel seu aval a la mà dura de Mariano Rajoy contra l'1-O. Després de recordar als socialistes que quan es tracta de defensar drets i llibertats "no existeix la equidistància, només repressors i reprimits", ha advertit als de Miquel Iceta que si es queden "al marge" i no s'oposen les accions de l'Estat contra el referèndum estan sent "còmplices dels hereus del franquisme". "Parlem d'autoritarisme [...] Quina vergonya!", ha cridat entre grans aplaudiments un acte d'Òmnium a Nou Barris, al costat del quart tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, i el president de l'entitat sobiranista, Jordi Cuixart.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Comín no ha estat sol en les seves crítiques al PSC. Poc abans també ha disparat Asens: "Si doneu xec en blanc al PP, no podreu formar part solució després de l’1-O", ha assegurat el tinent d'alcalde de l'Ajuntament, on comuns i socialistes comparteixen govern. Asens ha criticat que els de Miquel Iceta callin quan la policia "requisa clavells vermells com les seves roses socialistes", i els ha retret que hagin abandonat la defensa del dret a decidir. Aquest PSC, ha dit Asens, no té res a veure amb el partit de Pallach, de Pasqual Maragall i de "tants altres que van defensar el dret a l'autodeterminació".

És per això que ha demanat als sobiranistes que encara quedin a la formació "que facin un pas endavant, que surtin a la llum i defensin les seves conviccions. Els necessitem", ha afirmat, enviant un missatge directament a Miquel Iceta: "No us amagueu darrere dels esdeveniments, no us quedeu de braços plegats!"

Asens: "La democràcia es conquereix al carrer, per això votarem l'1-O"

Poc després que la Guàrdia Civil entrés finalment a la seu d'Unipost a Terrassa, i en plena ofensiva judicial contra la campanya de l'1-O, pol Asens ha afirmat que l'Estat "ens tracta com a imbècils" quan diu que estem "abduïts", quan confisca cartells com a poderoses armes de destrucció massiva", quan tanca webs, prohibeix actes o entra a seus del mitjans.

"Ens volen en servitud, ens volen asfixiar, volen suspendre el nostre autogovern com si fossin una simple colònia", ha afegit, sentenciant que davant d'aquesta situació, "no hi ha democràcia sense protesta" i que cal plantar cara i desobeir, si cal. Sabem que la democràcia es conquereix als carrers, i per aixo anirem a votar l’1-O". En una votació, ha conclòs Asens, que ha de ser un "aixecament popular pacific" per trencar el règim del '78.

Hi ha coincidit Comín, que ha anat un pas més enllà sumant arguments per votar 'sí': "La nostra independència ha de servir per a una república espanyola [...] El detonant de la seva república serà la nostra. Ho fem per nosaltres, però també per a Espanya, per l'Espanya democràtica, popular i fraterna!"

Reguant (CUP): "Si cal, defensarem col·legis i urnes"

Reguant, que també ha tingut unes paraules per a la resta de pobles d'Espanya, ha celebrat que una multitud hagi intentat impedir aquest dimarts l’entrada del secretari judicial a la seu d’Unipost a Terrassa, un fet que ha qualificat d’“acte de dignitat com a poble”. “Avui es demostra que no fa quaranta anys que vivim en democràcia, sinó que vivim en un règim hereu del franquisme”. Un règim, ha dit, “que ens negava votar, com ara se’ns nega votar l’1-O”.

Al parer de la cupaire, la repressió que ordena la fiscalia, “que extralimita de les seves competències”, busca “imprimir la por” a ciutadans però també a tots els alcaldes que “demostraran que són fidels al mandat popular” cedint locals l1-O. Per què? Perquè l’Estat sap, ha dit Reguant, que “el que votarem l’1-O és vinculant. Que a ningú se li oblidi”, ha afegit, deixant clar que “mentre s’entesten a aixafar-nos, continuarem defensant la democràcia [...] Si cal, defensant col·legis i urnes”.

Cuixart, de la seva banda, ha afirmat que "la millor moció de censura contra Rajoy és sortir al carrer l'1-O i omplir de paperetes les urnes". I fer-ho, ha dit, "amb un somriure".

stats