CAS GÜRTEL
Política 16/01/2017

Bárcenas reconeix la caixa B del PP: "Era una comptabilitat extracomptable"

L'extresorer del PP declara a l'Audiència Nacional pel cas Gürtel. Assegura que Rajoy sabia dels negocis il·lícits de Correa però no el va denunciar

Mariona Ferrer I Fornells
6 min
Luis Bárcenas entrant aquest dilluns a la seu de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares (Madrid). EFE

San Fernando de Henares (Madrid)Tres mesos i mig després de l'inici del macrojudici per la corrupció al PP, finalment compareix Luis Bárcenas en el judici per la primera època del cas Gürtel a l'Audiència Nacional. A diferència de fa dos anys, quan va sortir de la presó i va posar el ventilador contra Mariano Rajoy, l'extresorer del PP està mesurant aquest dilluns les seves paraules per repartir responsabilitats. Durant l'interrogatori de la fiscal Concepción Sevilla, Bárcenas no ha tingut problemes per carregar durament contra el presumpte capitost de la trama, l'empresari Francisco Correa, i negar la seva versió dels fets. Ara bé, ha revelat que Rajoy tenia coneixement de les seves "activitats il·lícites" i no les va denunciar. És més, segons Bárcenas, el líder popular va rebre 60.000 euros dels empresaris que van denunciar i propiciar la caiguda de Don Vito. Segons l'extresorer, Rajoy va donar una ordre al partit perquè trenqués tots els lligams amb les empreses de Correa el 2003 i Bárcenas la va executar. Calia parar Correa perquè "li va pujar el poder al cap" i es pensava que "el partit era seu", ha recalcat Bárcenas.

Bárcenas també ha tornat a reconèixer l'existència d'una caixa B al PP –ha dit literalment "comptabilitat extracomptable" o "comptabilitat extraoficial"– que ha definit com a "innòcua" perquè es tractava de "donatius" de part d'empresaris al partit per "donar-los un cop de mà" quan ho necessitaven i que no tenien "caràcter finalista de cap mena". En aquest sentit, ha assenyalat que qui s'encarregava en última instància de les donacions era el tresorer Álvaro Lapuerta quan llavors ell era gerent i que no serà interrogat per considerar-se senil. A què es destinaven aquests diners? Bárcenas ha assenyalat que eren per a donar suport a càrrecs del PP en la lluita contra el terrorisme al País Basc.

Rajoy es fa el sord davant de l'acusació de Bárcenas

Durant la declaració de Correa en el judici, va dir que "Génova era casa seva". Bárcenas ara ha assenyalat que Rajoy va ser qui va decidir prescindir dels seus serveis –duia oficialment una agència de viatges i una empresa d'organització d'esdeveniments– quan dos membres del PP van denunciar que Correa demanava comissions per fer gestions amb el PP. Es tracta de l'empresari Joaquín Molpeceres i el seu gendre, que van avisar Rajoy que l'empresari "es dedicava a activitats il·lícites als ajuntaments de la Comunitat de Madrid i qualsevol que volgués fer negocis amb aquests municipis havia de passar pel seu despatx".

Bárcenas ha afegit que va ser ell, personalment, qui va enviar un mail des de la seu central del partit a tot Espanya perquè ningú contractés els seus serveis. L'únic que va trencar aquesta norma, segons l'extresorer, va ser Francisco Camps a València en l'organització del congrés del partit que va escollir Mariano Rajoy com a candidat a les generals. El llavors secretari general del PP Ángel Acebes li hauria permès.

Nega haver cobrat qualsevol comissió

Tal com havia avançat la defensa, l'extresorer del PP ha negat haver "rebut absolutament cap tipus de comissió de Correa" ni per a ell ni per al partit i ha insistit que van trencar la relació el 2003 -diu que li va penjar el telèfon fins a dues vegades-. A més, ha assegurat que tots els seus ingressos provenien del PP i que sempre van ser per via bancària, mai en efectiu. La fiscal li ha recordat, en canvi, que no va treure diners en efectiu ni el 2003, ni el 2004, 2005, 2006 i 2009. Ell ha replicat que aquesta informació és falsa i que sempre intentava tenir 25.000 euros en efectiu en una caixa forta al seu despatx i que es tractava de diners que provenien de la venda d'obres d'art. Sobre per què gastava poc en efectiu, ha respost al seu torn que totes les seves despeses eren a expenses del partit i ha intentat desvincular-ne en tot moment la seva dona, Rosalía Iglesias –que s'enfronta a fins a 25 anys de presó–, tot assegurant que era ell qui controlava l'economia domèstica i dels seus negocis.

Bárcenas també ha negat haver-se apropiat de fons de la caixa B del PP. Ha rebutjat que hi hagués "connivència" amb Lapuerta per quedar-se aquests diners, sinó que l'extresorer –que no declara per senil– duia una comptabilitat paral·lela per controlar que això no fos possible. "El senyor Lapuerta era una persona honrada, honrada, honrada", ha dit.

Luis Bárcenas, durant l'interrogatori de la fiscal.

Admet que Correa li havia pagat viatges

La tercera negació és que hagi fet mai negocis ni amb Francisco Correa ni Pablo Crespo, el número dos de la trama. El presumpte capitost de la trama, en canvi, va assegurar que sí que havia participat en algunes de les seves societats. "Està confós", ha dit Bárcenas. Això sí, havia acceptat alguns "obsequis" o "detalls" de l'agència de viatges de Correa (Pasadena) com per exemple un parell de vols a Nova York. L'extresorer del PP ho ha considerat un mer "incentiu" similar als que li feia Iberia que el deixava volar en Business de manera gratuïta malgrat haver comprat un bitllet de turista. "Jo m'he pagat sempre els viatges personals i en tinc els rebuts", ha aclarit després, malgrat que no hi ha cap albarà sobre el tema.

Amb tot, Bárcenas ha reconegut que a algunes persones del PP se li pagaven els viatges amb fons de la caixa B que acabaven a les empreses de Correa. "Jo sóc aportant de fons de la caixa B del senyor Correa, no ho dic literalment, i li pagava a Correa pels viatges i ell feia amb els diners el que creia convenient", ha afirmat.

També protegeix ACS i OHL

A més de defensar la cúpula del PP de les acusacions de Correa, també ha sortit en defensa de les grans empreses ACS i OHL, a qui Don Vito va voler implicar en la seva declaració, tot assegurant que pagaven comissions a canvi d'adjudicacions. Creu que és una "acusació infundada" perquè Florentino Pérez i Juan Miguel Villar Mir no necessiten intermediaris per pressionar polítics, sinó que en tenen prou amb un lloc a "la tribuna del Bernabéu". "És una 'idiotez'. Tenint el nivell d'interlocució que tenen ACS i Villar Mir i tot i poder disposar d'una llotja al Bernabéu amb capacitat d'interlocució amb tots els ministres, pensar que faran servir Correa per organitzar concessions és una tonteria", ha dit.

Incongruències sobre l'origen dels diners a Suïssa

Bárcenas ha defensat en tot moment que l'origen dels seus diners en efectiu provenia del món de l'art, on s'acostuma a pagar d'aquesta manera. Per a la fiscalia, és una estratègia per amagar els fons en negre que provenien de comissions. Un sistema ple d'incongruència. Primer, perquè teòricament comprava art a nom de la seva dona, però aquesta no l'havia declarat mai en la seva renda. I segon, perquè la seva declaració d'ara sobre les diferents històries de compravenda no té res a veure amb la que va efectuar el 2012.

Fins a 42 anys de presó

El presumpte capitost de la trama va assenyalar en la seva declaració directament Bárcenas com a receptor de comissions a canvi d’intermediar en obres públiques contractades per administracions controlades pel Partit Popular. Bárcenas s’enfronta a una pena de fins a 42 anys de presó, acusat dels delictes d’associació il·lícita, suborn, blanqueig de capitals, falsedat documental, apropiació indeguda i delictes fiscals. La fiscalia considera que es va embutxacar 1,2 milions d’euros de comissions entre el 2000 i el 2007, i 300.000 euros més del PP, aprofitant “la doble comptabilitat instaurada al partit”.

Caixa B del PP

L’extresorer popular té un altre judici pendent, en la peça separada que investiga la presumpta comptabilitat B del PP, que va emergir arran de la publicació dels anomenats 'papers de Bárcenas'.

En la seva declaració, Correa va evitar assenyalar dirigents del PP a nivell estatal, però sí que va afirmar que va pagar comissions per contractacions dels ministeris de Foment i Medi Ambient en l’era Aznar. Va negar obertament, però, que l’exministre Francisco Álvarez Cascos cobrés comissions, tot i que les seves inicials apareixen en la documentació decomissada en el marc de la investigació. Bárcenas també ha desmarcat Álvarez Cascos del cas i ha negat que tingués "cap tipus de relació amb Correa" ni que pressionés perquè obtingués adjudicacions de la campanya.

Bárcenas va ingressar a la presó el 2013, i s'hi va estar fins al gener del 2015. La fiscalia sospita que l’extresorer té diners a Suïssa i béns als EUA, l’Uruguai i les Bahames. Aquesta setmana té l’oportunitat d’explicar la seva versió davant del jutge.

stats