CAS GÜRTEL
Política 31/03/2015

Bárcenas dispara contra els alts càrrecs del PP per la caixa B

L’extresorer diu que mai es va fer càrrec de la tributació del partit

ángeles Vázquez
3 min
Bárcenas dispara contra els alts càrrecs del PP per la caixa B

MadridL’extresorer del PP Luis Bárcenas, el principal acusat en les dues peces tancades del cas Gürtel, ha decidit apuntar cap amunt per eludir la seva responsabilitat. Al recurs interposat ahir al jutjat central d’instrucció número 5 contra la interlocutòria en què el jutge Pablo Ruz donava per acabada la instrucció sobre la caixa B del PP, assegura que ell no va ser mai “administrador o responsable legal de la formació política”, de manera que no s’ha encarregat mai de la tributació a Hisenda. És a dir, que no pot respondre pel delicte fiscal que s’hauria comès a través del pagament de les obres de remodelació de la seu del PP amb 1,5 milions d’euros en diner negre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bárcenas refusa donar ni noms ni càrrecs. Es limita a dir que els que se n’encarreguen són “els administradors o representants legals del PP”, que són “les persones a qui el congrés nacional del partit atorga els poders generals i habilitacions especials amb caràcter indistint i solidari, amb les més àmplies competències per a l’administració, disposició i representació dels seus béns i interessos i per a la compareixença amb plenes facultats davant de tots els organismes de l’administració pública”. Malgrat aquesta ambigüitat, l’escrit de Bárcenas va fer que la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, reaccionés ràpidament, acusant-lo de mentir.

El jutge Ruz va atribuir a Bárcenas el delicte fiscal que hauria comès el partit per l’impagament l’any 2008 de l’impost de societats de les obres realitzades a la seu del carrer Génova, a Madrid. El PP només està acusat com a responsable civil subsidiari, ja que en l’ordenament vigent quan van tenir lloc els fets no s’hi recollia la responsabilitat penal de les persones jurídiques. Fins al 2012 només podien respondre penalment les persones físiques, de manera que el magistrat va responsabilitzar Bárcenas, el seu antecessor, Álvaro Lapuerta, i l’exgerent Cristóbal Páez.

Bárcenas, que ja s’enfronta a una petició fiscal per la primera època de Gürtel -fins al 2005- de més de 42 anys de presó, assenyala que els tresorers no són els encarregats de les declaracions tributàries del partit. “Els criteris jurídics tributaris establerts pel PP recauen en altres subjectes intervinents”, sosté. Malgrat que va dir que no té responsabilitat en això, l’extresorer del partit recorda que el criteri de l’Agència Tributària és contrari al del magistrat, ja que aquesta entén que els partits no han de declarar per les donacions que reben, encara que no compleixin els requisits previstos per llei. Un fet que lliuraria els responsables del partit del delicte.

Bárcenas també mira d’espolsar-se qualsevol responsabilitat en el delicte d’apropiació indeguda que el jutge li atribueix per l’adquisició d’accions de Libertad Digital amb diners del partit. Sobre aquest punt, argumenta que “si l’adquisició de les accions a nom de tercers va ser ordenada i coneguda pel propietari real”, el PP, no s’hauria produït cap delicte en l’operació, encara que ell mateix hagués donat diners procedents de la caixa B a Lapuerta perquè adquirís les participacions.

Devolucions no reclamades

En opinió de Bárcenas, el problema sorgiria si “els que van adquirir les accions haguessin transmès les que nominalment constaven al seu nom, sense reintegrar el valor al legítim propietari”, el PP, i “sense que aquest ho sabés o ho consentís”. Però afegeix que, en aquest cas, qui hauria d’haver reclamat la devolució a Lapuerta seria el partit, i no ell, i actualment no consta que ho hagi fet. Això només es pot deure, segons diu el recurs, al fet que Lapuerta hauria fet la restitució, el mateix que Bárcenas assegura que va fer amb les que va adquirir a nom de la seva dona, Rosalía Iglesias, o “li van ser condonades, compensades o gratificades”, cosa que ell, diu, no pot saber.

stats