Política 17/05/2016

Batet, sobre una entesa d'esquerres: "Allà on no hi ha Iglesias arribem a acords amb Podem"

La cap de llista del PSC retreu al líder del partit lila la seva "intransigència i prepotència" i remarca que els socialistes ja s'han entès amb Podem en diverses ciutats i comunitats autònomes

N.orriols
2 min
Meritxell Batet serà ratificada com a candidata pel consell nacional del PSC dissabte.

Barcelona"Allà on no hi ha [Pablo] Iglesias arribem a acords amb Podem". Així de clara ha estat la cap de llista del PSC a les eleccions del 26-J, Meritxell Batet, en una entrevista a Catalunya Ràdio i a l'hora de valorar la incapacitat dels partits d'esquerres d'arribar a una entesa a Espanya. Remarcant que el PSOE ha pactat amb el partit lila en bona part de les comunitats autònomes i ajuntaments on l'aritmètica els ho permetia –en lloc del PP–, Batet ha afirmat que a escala estatal Iglesias ha posat de manifest la seva "intransigència i prepotència" i ha impedit arribar a una entesa pel "canvi".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El que ha decidit Podem amb ell al capdavant és una cosa diferent del que ha decidit el partit [lila] en moltes comunitats autònomes", ha dit, tot i que ha deixat clar que aquesta crítica al cap de files de Podem no és un futur "veto" del PSOE a la seva figura.

Després de remarcar que els socialistes van intentar en tot moment fer un govern, la cap de files socialista a Catalunya ha asseverat que les esquerres no sumaven suficient i que calia buscar en C's la "confluència ideològica" per arribar a acords, afirmant que el pacte amb els d'Albert Rivera "no va ser un error".

Quin és, doncs, el soci preferent del PSOE després del 26-J? Batet ha dit que la prioritat dels socialistes serà un govern d'esquerres, tot i que no ha deixat clar si Podem serà el seu soci preferent. El que sí que ha posat de manifest és que els de Pedro Sánchez no pactaran amb el PP ni forjaran una gran coalició. De fet, el líder socialista ja va presentar diumenge els seus ministrables per a un futur govern d'esquerres.

Consulta la llista de ministrables de Pedro SánchezPel que fa al PSC, Batet s'ha posat com a objectiu demostrar que els socialistes a Catalunya són un "projecte sòlid" i que volen "reconstruir ponts" entre Catalunya i Espanya.

Catalunya, una "nació cultural"

Una de les principals propostes del PSOE és la reforma constitucional, entre altres coses per resoldre el conflicte democràtic entre Catalunya i Espanya. ¿S'ha de reconèixer la identitat nacional de Catalunya en la nova carta magna? Batet no s'ha volgut pronunciar sobre aquesta qüestió –ha dit que això s'ha de tractar entre totes les forces polítiques–, però ha posat de manifest que Espanya és una "nació de nacions". "Catalunya té una identitat molt forta. La nació cultural catalana és indiscutible i hi ha raons objectives que ho avalen", ha asseverat.

Ara bé, Batet ha negat la possibilitat d'un referèndum sobre la independència, ja que el PSOE -ha dit- aposta per una reforma constitucional que encaixi Catalunya a l'Estat.

stats