Política 04/08/2015

Bloomberg: "Mas planteja les eleccions com un referèndum 'de facto'"

Diaris internacionals com 'Libération' i 'The Telegraph' també es fan ressò de la convocatòria del 27-S

Ara
3 min
El president de la Generalitat va fer una declaració institucional després de la convocatòria.

BarcelonaL'agència de notícies nord-americana Bloomberg es fa ressò aquest dimarts de la convocatòria d'eleccions a Catalunya per al dia 27 de setembre. En un article titulat "Eleccions catalanes fixades per al 27 de setembre en ple desafiament independentista", Bloomberg assenyala que amb la convocatòria d'aquests comicis el president de la Generalitat, Artur Mas, inicia "un nou enfrontament amb el govern de Madrid en la seva aposta per trencar Espanya". "Mas planteja els comicis com un referèndum 'de facto' sobre la secessió d'Espanya", explica l'agència, que subratlla que el president "s'ha compromès a declarar la independència en dos anys si pot formar una majoria".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bloomberg destaca també que "líders independentistes de tot l'espectre polític han deixat de banda les seves diferències per fer campanya per a una única plataforma al costat de personalitats catalanes com l'entrenador del Bayern Munic Pep Guardiola". L'article es refereix també a la compareixença que Mas va oferir minuts després de signar el decret de convocatòria, en què va qualificar les eleccions com a "excepcionals" alhora que "acusava el govern de Madrid de rebutjar iniciar converses sobre el futur de Catalunya". "Quan una majoria vol exercir el seu dret a decidir i aquest dret li és negat, tenim una situació excepcional", va dir el president de la Generalitat, segons recull Bloomberg.

L'article assenyala també que "el suport a la independència ha declinat a mesura que la recuperació econòmica espanyola guanya ritme" i recorda que "les enquestes no donen majoria absoluta a cap opció".

Altres mitjans internacionals també parlen aquest dimarts de la convocatòria del 27-S. És el cas del diari francès 'Libération', que assegura que Mas "ha convocat les eleccions amb l'obtenció de la independència a mitjà termini en el punt de mira", i cita el discurs del president d'aquest dilluns, en què va afirmar que "políticament les eleccions constituiran un plebiscit per la llibertat i la sobirania de Catalunya". El diari també recull les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que dilluns va insistir que les eleccions serviran només per "escollir el parlament autonòmic".

'Libération' recorda que Mas "és objecte d'una investigació per haver organitzat al novembre un referèndum simbòlic i prohibit sobre la independència" i remarca que "ha format una llista comuna amb el seus rivals d'Esquerra Republicana, partit independentista d'esquerres, i les associacions independentistes que han organitzat impressionants manifestacions aquests últims anys". En aquest sentit, explica que "la campanya electoral s'obrirà l'11 de setembre, diada de Catalunya, amb una nova manifestació d'envergadura a Barcelona".

El diari també indica que "les enquestes diuen que la majoria de catalans s'oposen a la independència", però afegeix que l'objectiu de la llista conjunta és "obtenir la majoria absoluta al parlament regional", que "consideren suficient per posar en pràctica el seu projecte de creació d'un estat independent que ha de desembocar en 18 mesos en l'adopció d'una constitució".

Per la seva banda, el britànic 'The Telegraph' recull un teletip de l'agència Reuters i titula que "el president català convoca unes eleccions presentades com una votació sobre la independència" i assegura que aquests comicis representen un "desafiament" al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i "intensifiquen la pressió" sobre el seu executiu, que ha "descartat la independència".

Segons 'The Telegraph', "els líders independentistes han dit en les últimes setmanes que una victòria per a ells posaria en marxa el full de ruta cap a la independència en 18 mesos, encara que no han explicat com faran front a l'oposició frontal de Madrid". "Els principals partits catalans que donen suport a la separació d'Espanya, incloent la CDC de centre-dreta de Mas, s'han posat d'acord per presentar una llista conjunta de candidats per evitar dividir el vot independentista", afegeix el rotatiu, que recorda que el 9 de novembre "els separatistes catalans van desafiar Madrid" amb una "votació simbòlica" en què "un 80% dels 2,2 milions de persones que van votar van donar suport a la independència" tot i que "la participació va ser de poc més del 40%".

El diari britànic remarca també que la campanya començarà l'11 de setembre, "un dia fortament connotat", i explica: "Centenars de milers de persones van omplir els carrers de Barcelona l'últim 11 de setembre per demanar el dret a votar sobre una potencial separació d'Espanya, una causa que té el suport de la majoria de la regió, fins i tot entre els que s'oposen a la independència".

stats