Política 26/01/2017

El dia festiu dels funcionaris per acompanyar Artur Mas al judici enfronta la consellera Borràs amb l'oposició

La consellera s'enganxa al Parlament amb C's, el PSC vol saber si el Govern farà una llista dels funcionaris que no agafaran festa i el PP demana que Puigdemont la desautoritzi

Ara
3 min
Meritxell Borràs, nova consellera de Governació. / ACN

BarcelonaLes declaracions de la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, en una entrevista feta dilluns per Antoni Bassas a l'ARAAntoni BassasARA en què va dir que trobaria "normal i necessari" que els funcionaris s'agafessin un dia de festa personal el 6 de febrer per acompanyar Artur Mas fins al jutjat pel 9-N -com també han fet l'ACN i Òmnium- han arribat aquest dijous al Parlament i han generat una gran polèmica. La consellera, en una interpel·lació al Parlament del diputat José María Espejo-Saavedra, de C's, s'ha ratificat en la seva opinió, i ha negat que hagi donat cap ordre en aquest sentit als funcionaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No li fa vergonya dir que utilitzem els funcionaris com a eina política després de dir que trobaria normal i necessari que els funcionaris demanessin festa per acompanyar Mas?", li ha preguntat Espejo-Saavedra. "No posarem mai cap treballador en situació de risc. No s’ha emès cap informe ni recomanació que convidi a incomplir la legalitat vigent", ha respost Borràs, que ha demanat a Ciutadans que deixi d’utilitzar els funcionaris com a "eina política" i ha acusat el partit taronja de "voler generar por". Borràs ha garantit que no es demanarà a ningú que desobeeixi i que s’aparti de la legalitat vigent.

Picabaralla sobre el sentit de 'democràcia'

En el marc de la interpel·lació, la consellera i el diputat han protagonitzat també una picabaralla sobre el significat del concepte 'democràcia'. Borràs ha defensat que el Govern està complint el mandat del Parlament i ha preguntat al diputat si accepta la democràcia. "Vostè està en minoria i no li agrada el que s’ha aprovat però creu en la democràcia? Resulta que vostè no se la creu, la democràcia, o que només se la creu quan manen les seves teories o que només s’ha de fer el que mana el Parlament quan li agrada", ha manifestat.

Espejo-Saavedra li ha replicat que "la democràcia és el compliment de la llei, que és la Constitució, votada majoritàriament pel poble de Catalunya". I la consellera ha respost que la democràcia va néixer molt abans que la carta magna. Una discussió que ha acabat amb la lectura, per part de la consellera, de la definició de 'democràcia' de la Real Academia Española.

Bateria de preguntes del PSC

Posteriorment el PSC s'ha enganxat també a la polèmica dels funcionaris i el dia de festa. El portaveu adjunt dels socialistes al Parlament, Ferran Pedret, vol preguntar al Govern si pretén crear un registre dels funcionaris que no vagin a la manifestació de suport a l'expresident Artur Mas -i a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau-. Forma part de la bateria de preguntes al Govern arran de les declaracions de la consellera a l'ARA. També vol saber si s'han donat instruccions per "facilitar" que els funcionaris hi vagin o si el departament de Borràs ha preparat un pla de contingència per pal·liar "l'impacte en la normal prestació de servei". I si el Govern pretén "fer invitacions similars" en altres manifestacions polítiques o sindicals. "Segurament en altres latituds i altres moments s'hauria considerat una coerció tàcita", ha avisat Pedret.

El PP vol que Puigdemont la desautoritzi

El coordinador general del PPC, Xavier Garcia Albiol, ha comparat aquest dijous el Govern amb el règim de Franco per les declaracions de Meritxell Borràs sobre els funcionaris: “Ens recorda quan hi havia un dictador que venia a Barcelona i la policia política anava per les grans empreses a recomanar-los que els treballadors anessin a la Diagonal a rebre el dictador”, ha manifestat en declaracions als periodistes als passadissos del Parlament. A més, ha acusat el Govern de “pressionar i forçar” els funcionaris perquè vagin a rendir homenatge a l’expresident i ha avançat que demanaran la compareixença de Borràs al Parlament si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no la desautoritza.

stats