Política 28/12/2015

I ara què? El calendari després de l'empat a l'assemblea de la CUP

L'esquerra alternativa debatrà el resultat a les assemblees territorials i prendrà una decisió el 2 de gener en un consell polític. Si hi ha acord, la primera sessió del ple d'investidura es faria el 5 de gener. Sense pacte, hi haurà noves eleccions al març

Núria Orriols
3 min
Els diputats de la CUP Anna Gabriel i Benet Salellas, en primer terme, abans de començar la reunió de la mesa del Parlament / FRANCESC MELCION

BarcelonaDesprés de la no-decisió de la CUP a l'assemblea de Sabadell –amb un empat de 1.515 vots a 1.515 vots en la tercera votació–, el procés queda a l'aire immers en la incertesa més absoluta. El termini per investir un nou president s'acaba el 10 de gener, dos mesos després de la primera votació del debat d'investidura, dia en què si no hi ha acord es convocaran eleccions automàticament al mes de març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Debat territorial i consell polític

Amb l'empat d'ahir, la CUP ajorna la seva sentència definitiva fins a finals de setmana. Ara, totes les mirades se centren en el dissabte dia 2 de gener. A partir d'avui es convocaran totes les assemblees locals i després les 13 territorials que formen la candidatura CUP-Crida Constituent per debatre el resultat de l'assemblea. Les conclusions dels debats es traslladaran el proper dissabte a un consell polític ampliat –òrgan que reunirà els representants de les assemblees territorials i els membres del grup d'acció parlamentària (GAP)– que haurà de decidir si Mas o eleccions al març.

Seran una setantena de persones, les que es posicionaran a través d’un vot ponderat: cada territorial té adjudicat més d’un representant –i, per tant, d’un vot–, en una forquilla que va de tres a sis, en funció del nombre de regidors, militants i nuclis locals al territori. Cada assemblea territorial haurà de decidir si reparteix els vots o bé tots els seus representants voten el mateix.

Ple d'investidura o eleccions

Sigui com sigui, la CUP està dividida enfront de l'emplaçament de Junts pel Sí, i així ho demostra el resultat de l'assemblea i els documents interns que la mateixa formació va publicitar dies abans de la trobada extraordinària a Sabadell.

Si l'esquerra anticapitalista accepta la proposta d'acord de Junts pel Sí, el ple d'investidura se celebraria la setmana de Reis. De fet, la mesa del Parlament ha reservat aquest dilluns de forma "preventiva" els dies 4 -en què Mas faria el discurs-, 5 i 7 de gener -per la primera i segona votació, respectivament.

En la primera votació, Mas necessitaria el suport de sis diputats de la CUP –és a dir, majoria absoluta– per arribar als 68 diputats. Si no els aconseguís es convocaria una segona votació, en què el candidat en tindria prou amb dos vots dels cupaires i l'abstenció de la resta –amb majoria simple és suficient.

Sense nova proposta a la vista

En la roda de premsa posterior a l'assemblea –en què la CUP no va permetre preguntes dels periodistes– la diputada Anna Gabriel va dir que encara hi havia temps perquè Junts pel Sí generés una nova proposta. Un emplaçament que Junts pel Sí ja ha rebutjat. "No ens mourem més", assenyalaven ahir fonts de la candidatura a l'ARA després de l'empat a l'assemblea.

Després de la ressaca de l'assemblea, aquest dilluns el número dos d'ERC al Congrés Joan Tardà i el segon de la llista de Democràcia i Llibertat Carles Campuzano han piulat per expressar el seu posicionament. Mentre Tardà es mostra esperançat i assegura que el dia 2 la CUP evitarà unes noves eleccions al març, Campuzano advoca per noves eleccions o formar una "altra majoria" al Parlament.

Per la seva banda, l'antropòleg i membre de la candidatura CUP-Crida Constituent el 27-S Manuel Delgado ha assegurat aquest dilluns que si hagués anat a l'assemblea hauria desempatat la votació: "Mas no seria president perquè hauria votat que no". En declaracions a RAC1, ha admès que no hi va anar perquè li va fer "mandra" i pensava que el seu vot no seria decisiu.

stats