Política 30/11/2015

Quines cinc propostes ha fet la CUP a Junts pel Sí per desencallar la presidència?

L'esquerra independentista aposta per un president de consens, investir tres presidents alhora, una presidència rotatòria o una copresidència. També advoquen perquè Artur Mas presideixi un comissionat per a la internacionalització del procés en el si del proper Govern

Núria Orriols
2 min
Les cinc propostes de l'esquerra independentista / CUP

BarcelonaDesprés de l'assemblea consultiva a la militància –en què es va reiterar el vet a Artur Mas– i la resposta d'aquest dilluns de Junts pel Sí –han exigit "fets" que demostrin la voluntat de la CUP d'arribar a un acord– la CUP mou fitxa. En un comunicat, ha fet públiques les propostes que han traslladat a Junts pel Sí (JxSí) a la taula negociadora, i n'hi ha que requereixen la modificació de l'Estatut. Aquests són els escenaris que la CUP planteja en l'àmbit de la presidència:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un president de consens

Tenint en compte que la investidura d'un candidat de Junts pel Sí a president de la Generalitat requereix el suport de l'esquerra independentista, la CUP demana un candidat de "consens" que no seria Artur Mas per tal de "reforçar la transversalitat i la pluralitat" de l'independentisme. Argumenten que hi ha un "espectre ideològic" encara "més divers" que el que hi ha a JxSí i que, per tant, s'han d'explorar altres candidats que reuneixin més suports.

Quin és el candidat de consens pels cupaires? Raül Romeva, que ja va encapçalar la candidatura de JxS el 27-S i que ja va "aglutinar el suport" de partits i independents al voltant de la llista i que, segons la CUP, comptaria amb el seu suport i "no generaria" el vot contrari d'altres formacions.

Tres presidents alhora

Malgrat que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya disposa que hi ha d'haver un president de la Generalitat amb el suport del Parlament, la CUP proposa investir tres presidents alhora que comparteixin el lideratge polític. "Han de compartir la intervenció i generar un imaginari col·lectiu i mancomunat des del primer moment", afirmen en el comunicat, en referència a un lideratge coral que es visualitzaria en el mateix ple d'investidura.

Així, volen que la direcció del nou Govern es reparteixi entre tres persones que tinguin responsabilitats en àrees clau: emergència social, procés constituent i internacionalització del projecte republicà.

Presidència rotatòria

Tot i que la legislació vigent no ho preveu, la CUP també posa un altre escenari sobre la taula: una presidència rotatòria. Creuen que en aquests divuit mesos hi pot haver una "rotació presidencial" a fi de "consolidar la transversalitat de l'aposta independentista".

Copresidència

A l'efecte d’adaptar la legislació a "una nova vocació política", diu el comunicat, proposen canviar la legislació per "construir un sistema menys presidencialista i que ens acosti amb fórmules més democràtiques al procés constituent".

Quin paper reserven a Artur Mas?

La CUP manté el veto a Artur Mas com a president però li reserven un paper "clau" en la internacionalització del procés, diuen. Així, proposen que l'actual president de la Generalitat en funcions passi a presidir, en la propera legislatura, un comissionat del Govern de caràcter internacional que es visualitzés com "l'expresident autonòmic que treballa per a la construcció de la república independent".

stats