Política 27/07/2016

La mesa del Congrés ajorna la concessió del grup al PDC

Dóna a Homs dos dies per presentar un informe argumentat i posa traves a un nom que encara no és legal. El Senat es mostra contrari a donar grup als sobiranistes

Ferran Casas
2 min
Les tres representants del PP a la mesa del Congrés, amb Ana Pastor al capdavant

MadridEl grup parlamentari del PDC al Congrés haurà d'esperar uns dies. En concret, a la nova reunió que la mesa de la cambra celebrarà dimarts. Avui, en una maniobra del PP per evitar que coincidissin la imatge del ple d'aprovació de les conclusions del procés constituent i la mesura de gràcia pactada, la mesa de la cambra baixa, on el PP i el PSOE tenen majoria, ha concedit un termini de dos dies al PDC per explicar per què ha de tenir grup malgrat no arribar al 15% dels vots al conjunt de Catalunya el 26-J.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de l'òrgan, Ana Pastor, ha recordat que la petició va ser molt escarida i ha posat, a més, un altre inconvenient que ha fet que es demani un informe jurídic, la denominació "Grup Català-Partit Demòcrata Català", argumentant que el nom està en litigi amb altres formacions catalanes com ara Demòcrates. Els cinc membres del PP i PSOE han acordat a la mesa el termini per argumentar-ho més bé. En contra hi han votat els quatre representants de Ciutadans i Podem. El vicepresident primer, el liberal Ignacio Prendres, ha denunciat el "tracte privilegiat" a l'antiga CDC, que "just avui" vol desconnectar Catalunya d'Espanya. "Del que no volen desconnectar és dels mitjans materials de la casa", ha dit. Pastor ha evitat la polèmica política.

El portaveu del PDC, Francesc Homs, havia convençut el PP i el PSOE, basant-se en sentències del Constitucional i el precedent del PNB, que calculessin el percentatge necessari per obtenir grup quan el reclamen entre 5 i 15 diputats (que és del 15%) a partir d'un "càlcul aritmètic" per obtenir la mitjana i sense ponderar la població. L'informe d'Homs, que ahir va publicar l'ARA en exclusiva, havia estat transmès al PP i el PSOE però no presentat a la mesa.

Al Senat la decisió també s'ha ajornat tot i que l'escenari és molt més difícil. Allà la mesa, controlada pel PP, ha congelat per ara la concessió del grup parlamentari al PDC després que als quatre senadors de l'antiga CDC se n'hi hagin sumat dos d'ERC, dos de Coalició Canària, un de la Gomera i un de Bildu en un intent d'arribar als deu per tenir grup. La mesa ha argumentat que no es pot constituir un grup amb més senadors d'altres partits que no siguin del que vol formar-lo. Amb el PNB no passava perquè en té sis i se n'hi han afegit quatre del PP. La mesa es tornarà a reunir dilluns per parlar-ne, elevarà la decisió a la junta de portaveus i ratificarà la decisió. La majoria absoluta del PP a la cambra alta complica les coses.

stats