Política 29/03/2016

La CUP defensa la moció rupturista: "Reclamem més concreció en el calendari i més mobilització i fermesa independentista"

El diputat Albert Botran assegura que la iniciativa parlamentària és "coherent i oportuna" i demana a Junts pel Sí que l'aprovi per enviar un "missatge claríssim que els independentistes anem a l'una

Laia Vicens
3 min

BarcelonaMés "concreció" des del punt de vista pressupostari i de calendari del desplegament de la declaració de ruptura del 9-N i un revulsiu per revifar la "mobilització i la fermesa independentista" davant l'embat judicial de l'Estat contra el procés. Aquests dos són els motius que ha esgrimit el diputat de la CUP Albert Botran per argumentar que l'esquerra anticapitalista mantingui la moció que va presentar fa unes setmanes i que, refermant la declaració del 9-N, insta el Govern a desobeir els requeriments de l'Audiència Nacional i del Constitucional que arribin en aquest sentit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Botran, la moció és "coherent" amb el que tant la CUP com Junts pel Sí ha anat fent des del 9-N, i ha recalcat que "l'únic que demana és més concreció", tant a nivell de terminis com de pressupost. A més, ha dit que es tracta d'una moció "oportuna", que arriba per "respondre l'ofensiva judicial" de l'Estat, que va des de les declaracions d'Artur Mas i els consellers, fins a la imputació del regidor de Capgirem Vic Joan Coma, o a la citació judicial de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, així com els requeriments a ajuntaments catalans per haver-se adherit a l'AMI o per aprovar mocions de suport a la declaració de ruptura del 9-N. "No volem que l'Estat se surti amb la seva i bloquegi les iniciatives polítiques del poble català", ha dit Botran. La via per respondre a aquest embat judicial, segons la CUP, és "apel·lant a la mobilització i fermesa", no només de les bases del partit sinó també de tot l'independentisme.

Tot plegat, ha dit Botran, basant-se en la "filosofia" que "sense desobediència no hi ha independència". "Aquest és el tipus de missatge clar que entenem que necessita el moviment", ha afegit, reclamant que s'aprovi la moció i s'enviï un "missatge claríssim que els independentistes anem a l'una i actuem en conseqüència perquè estem tots al voltant de la declaració del 9-N".

Amb aquestes declaracions, Botran ha respost a la portaveu del Govern, Neus Munté, que aquest migdia ha afirmat que l'executiu treballa per complir la resolució rupturista i que "no vol revàlides cada 15 dies". Avui, la mesa del Parlament ha admès a tràmit la iniciativa presentada per la CUP amb la condició que es canviï el redactat abans del ple de la setmana que ve.

"No se'ns ha fet arribar cap esmena concreta sobre el redactat"

Des de Junts pel Sí, Lluís Corominas ha admès que la moció, tal com està redactada ara, podria comportar conseqüències legals –la declaració de ruptura va ser suspesa pel TC– i ha instat la CUP a negociar un nou redactat. Al cap d'una estona, però, la diputada Anna Gabriel ha descartat aquesta possibilitat: "No en canviarem ni una coma", ha dit.

Ja a la tarda, Botran s'ha limitat a dir que "no pensem que la moció s'hagi de modificar" i ha remarcat que Junts pel Sí "no ha fet arribar cap esmena concreta sobre el redactat". "No ens ho han fet arribar: el diàleg no ha anat sobre punts concrets, sinó que s'ha qüestionat l'oportunitat de la moció", ha explicat.

Un grup de treball del deute i un sobre les pistoles elèctriques

Paral·lelament, des de la CUP han celebrat que el Govern hagi convocat per a aquest dimecres la primera reunió del grup de treball sobre el deute, que estarà obert a tots els grups parlamentaris. Per part de la CUP hi acudiran les diputades Eulàlia Reguant i Pilar Castillejo i l'exdiputat i actual tècnic parlamentari Josep Manel Busqueta. Reguant ha dit que es tracta "del primer pas" per "socialitzar" amb els altres partits i la ciutadania "què devem i per què" i ha explicat que és "el primer pas" per realitzar una auditoria ciutadana del deute i decidir si "obeïm els mercats o el poble".

Al seu torn, la diputada Mireia Vehí ha explicat que també aquest dimecres es porta "per primera vegada a debat polític" l'ús de l'armament que utilitzen els Mossos d'Esquadra, i ha demanat que el departament d'Interior obligui les policies locals a no utilitzar les pistoles elèctriques fins que el grup de treball no acabi les conclusions.

stats