Política 15/10/2013

Catalunya no rebrà 1.700 milions del fons de liquiditat autonòmic compromesos per al 2013

L'executiu de Rajoy descomptarà la majoria dels pagaments del pla de proveïdors. El Govern se sent "enganyat" i admet que haurà d'endarrerir pagaments

Acn
1 min

BarcelonaLa Generalitat no rebrà 1.700 milions d'euros del fons de liquiditat autonòmic (FLA) compromesos pel govern espanyol per al 2013, ja que l'executiu de Mariano Rajoy descomptarà de les entregues del FLA la majoria dels pagaments del pla de proveïdors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri d'Hisenda va comunicar-ho divendres passat i va argumentar que el fons de liquiditat –destinat a finançar el dèficit corrent autoritzat– i les partides del pla de proveïdors –destinades a pagar les factures dels proveïdors– són complementàries i no independents, com s'havia indicat des del principi. D'aquesta manera, el govern espanyol acabarà proveint de liquiditat Catalunya només per un 0,7% del dèficit.

El Govern havia sol·licitat inicialment 9.073 milions d'euros, dels quals 7.684 s'havien de destinar a cobrir venciments de deute i els 1.389 restants a complir l'objectiu de dèficit del 0,7%. El govern espanyol va flexibilitzar l'objectiu de dèficit del 0,7% a l'1,58%. Ara, però, no permet la liquiditat per sostenir-lo.

La reacció del Govern

Una de les conseqüències d'aquesta decisió de l'executiu espanyol és que la Generalitat haurà d'endarrerir a partir d'aquest mateix trimestre els terminis de pagaments corresponent a finals del 2012 a proveïdors i bancs.

En la roda de premsa posterior al consell executiu, el portaveu Francesc Homs ha criticat la decisió del govern espanyol. "Ens sentim enganyats", ha dit. "No s'acaba d'entendre que l'Estat accedeixi a un major dèficit i no estigui en condicions de finançar aquest dèficit", ha lamentat Homs. Les conseqüències, segons el conseller, seran un "sotrac" per a tothom, ja que es tornaran a allargar els pagaments quan ja s'havia arribat a una situació "pròxima a la normalització".

stats