DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 27/09/2013

ICV i CUP se sumen a CiU i ERC per fixar data i pregunta per a la consulta abans d'acabar l'any

Ecosocialistes i independentistes negocien amb CiU i ERC la resolució, que limita el diàleg amb el govern espanyol a aquest trimestre i subratlla que el protagonisme polític del procés radica en el Parlament. També fixa portar al Congrés la reclamació del referèndum aquest trimestre

Marc Colomer
2 min

BarcelonaEl consens que, d'una manera o altra, es va exhibir al Parlament entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP al mes de gener amb la declaració de sobirania es reproduirà de nou aquest divendres en la votació de les resolucions del debat de política general per concretar terminis al procés d'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ICV i CUP han arribat a un acord amb CiU i ERC per a la resolució que insta a fixar abans d'acabar l'any la pregunta i la data de la consulta d'autodeterminació per al 2014. El text resultant de la negociació també esdevé un ultimàtum al govern de Mariano Rajoy: el diàleg, que ha de ser inequívocament sobre la consulta, caduca aquest trimestre. Avís a navegants.

Els ecosocialistes han aconseguit que CiU i ERC admetin que el lideratge del procés d'autodeterminació ha d'estar en mans del Parlament, que és qui ha de promoure la "constitució d'una majoria política àmplia que l'impulsi". Així mateix, la CUP ha introduït al text que l'únic mandat clar que hi ha dels catalans és la negociació de la fórmula per fer el referèndum d'independència i no cap altre.

Data, pregunta i 2014

El text recull explícitament el "compromís per a l'exercici del dret a decidir el 2014" i la "concreció de la via o vies legals, data i pregunta abans de la finalització de l'actual període de sessions", això és, abans d'acabar el 2013 i en el marc de la comissió parlamentària d'estudi del dret a decidir. La resolució també deixa ben clar que no hi ha cap impediment ni legal ni constitucional explícit per a la celebració del referèndum, i posa l'exemple escocès i quebequès. I no preveu cap altra possibilitat que una consulta "sota l'empara de la legalitat", que tant pot ser espanyola com la pròpia de Catalunya.

A més, insta el Parlament o les forces polítiques catalanes "amb caràcter urgent" a presentar a les Corts espanyoles "la sol·licitud al govern de l'Estat de la corresponent voluntat política per a la celebració d'un referèndum durant el 2014" i d'acord amb alguna de les vies legals definides per el Consell Assessor per a la Transició Nacional. També insta a fixar mecanismes que garanteixin la neutralitat dels mitjans públics en aquest procés.

stats