CRISI ECONÒMICA
Política 29/03/2011

CiU calcula que els hospitals que demana l'oposició costarien 1.429 milions

El PP és el partit que més obres reclama, per valor de 1.337 milions, seguit del PSC, ICV-EUiA i Esquerra

Efe
2 min
Model sanitari de futur "La reforma del sistema és el nostre projecte", diu Boi Ruiz des de la seu de la conselleria de Salut, a l'edifici de la Maternitat.

BarcelonaEl grup parlamentari de CiU calcula que els hospitals i els centres d'atenció primària que l'oposició reclama construir costarien 1.429 milions d'euros al Govern. El grup que dóna suport al Govern ha recopilat les propostes de construcció o d'ampliació d'equipaments sanitaris que PSC, PP, ICV-EUiA i ERC han registrat al Parlament català i estima que aquest seria el cost total de complir aquestes 28 iniciatives parlamentàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

PSC, PP i ICV-EUiA demanen construir l'hospital Ernest Lluch, que ha de donar servei a Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet i Barberà del Vallès (Vallès Occidental), però CiU calcula que donar curs ara a aquest projecte obligaria a comprometre 126 milions d'euros. L'oposició també reclama afrontar la construcció del nou hospital Josep Trueta de Girona (Gironès) i del nou centre que ha de reemplaçar el Verge de la Cinta de Tortosa (Baix Ebre), projectes paralitzats pel conseller de Salut, Boi Ruiz, a causa dels ajustos pressupostaris. CiU entén que en el primer cas caldria destinar 224 milions d'euros a construir el nou Josep Trueta, mentre que el nou hospital Verge de la Cinta necessitaria 131 milions. El nou hospital de Vilanova i la Geltrú (Garraf) requeriria 129 milions, reformar Vall d'Hebron i Bellvitge, 82 i 121 milions d'euros més, respectivament, i ampliar el de Viladecans (Baix Llobregat), 89 milions més, entre d'altres. La construcció d'un centre de Salut a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), d'un centre d'atenció primària a Sant Pere de Ribes (Garraf) o d'un hospital lleuger a Tàrrega (Urgell) són altres demandes d'aquests grups.

Amb aquest càlcul, CiU pretén justificar la seva acusació a l'oposició de fer propostes sense pensar en l'impacte econòmic que tindran sobre els pressupostos i en un moment en què la Generalitat està obligada a complir amb els objectius de dèficit marcats per l'Estat. L'oposició, per la seva banda, ha acusat en els últims mesos el conseller de Salut de retallar sense complexos en sanitat a costa de perjudicar la qualitat del servei, i els grups de l'esquerra han reprotxat a més al Govern que insisteixi a eliminar l'impost de successions malgrat les urgències financeres. Encara que PSC, PP, ICV i ERC coincideixen en força demandes, CiU calcula que complir amb totes les propostes d'equipaments sanitaris que el PP ha registrat a la cambra costaria 1.337 milions, que les propostes que fa el PSC en comprometrien 753, i que les que fa ICV i ERC requeririen 612 i 349 milions, respectivament.

stats