Política 27/08/2014

El govern d'Andorra diu que és un "convidat de pedra” en el cas Pujol

El ministre de Finances confirma que la via judicial preval sobre l'administrativa, i que, per tant, no és el govern el qui ha de facilitar informació fiscal

Marta Tort
3 min
Jordi Cinca en roda de premsa / G.L.(ANA)

Andorra la VellaEl ministre portaveu, que és alhora ministre de Finances, Jordi Cinca, ha tornat a referir-se aquest dimecres, a preguntes dels periodistes, al cas Pujol. Cinca ha reiterat que no creu que aquest cas pugui fer que els clients de la banca andorrana qüestionin la seva "fiabilitat, solvència i professionalitat" ni que es produeixi cap fuga de capitals, i ha afegit que el que sí que li preocupa és que "un tema molt puntual" acabi generant tanta expectació al país quan "Andorra és un convidat de pedra en aquesta qüestió", i "el que hagi pogut fer o deixar de fer el senyor Pujol, ell sabrà, i haurà de respondre davant de les autoritats del seu país". En aquest sentit, el ministre ha afegit que és evident que "no ens agrada estar en el focus d'atenció per una qüestió sobre la qual no tenim cap domini".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Demandes d'informació fiscal

En referència als advertiments de l'OCDE i del govern espanyol sobre l'obligació que té Andorra de facilitar la informació fiscal, Jordi Cinca no ha volgut confirmar si s'han rebut demandes per la via administrativa al·legant que estaria incorrent en un delicte, però en tot cas, ha assegurat –a diferència del que sosté l'advocat andorrà dels Pujol– que la via penal preval sobre l'administrativa. Per tant, haurà de ser la justícia, si dóna compliment a les comissions rogatòries, la que faciliti la informació dels comptes o activitats de la família Pujol a Andorra. A més, segons fonts pròximes al cas consultades per l'ARA, Espanya no hauria utilitzat la via administrativa en el cas Pujol.

De tota manera, Cinca ha assegurat que en cas de rebre una demanda d'intercanvi d'informació fiscal, "s'haurà de complir, només faltaria", perquè "som un país seriós i si signem un conveni és per complir-lo, sempre que la demanda s'aculli a allò que diu el conveni".

A més, en relació a les declaracions del director de política fiscal de l'OCDE, Cinca ha assegurat que el que compta és l'informe sobre Andorra que aquest organisme va emetre aquest mateix juliol, en què s'assegura que el país avança satisfactòriament cap als estàndards de transparència i cooperació. El ministre de Finances ha destacat que Andorra ha superat el que s'anomena 'PIER review 2', "i això no ho poden dir tots els països d'Europa ni de la pròpia Unió Europea" i, per tant, que "es pot dir que el comportament del país en aquests últims anys és exemplar".

Reunió entre Martí i Rajoy

El ministre ha confirmat que hi ha prevista una reunió entre el cap de Govern, Toni Martí, i el president espanyol, Mariano Rajoy, malgrat que per motius d'agenda, encara no està clar que tingui lloc el 2 de setembre. Tot i això, ha assegurat que el motiu principal de la trobada són els diversos temes que afecten les relacions entre ambdós països com el conveni per evitar la doble imposició (CDI) o la negociació per acostar-se a la Unió Europea. Així, Cinca ha dit que no creu que en la reunió es toqui el tema Pujol de forma particular, i en tot cas ha assegurat que "mai en cap reunió entre els dos mandataris s'han tractat qüestions concretes i nominals com aquesta".

Finalment, el ministre portaveu ha criticat les declaracions del primer secretari del PS, Pere López, i ha demanat transparència i que el Govern s'expliqués sobre el tema. Cinca ha recordat que López va ser també ministre de Finances i que, per tant "hauria de saber que no es poden anar explicant les demandes d'informació que s'han rebut". En aquest sentit, considera que "qualsevol reclam de donar més informació està fora de lloc i demostra desconeixement de la llei del propi conveni".

stats