Política 01/06/2016

El partit liberal europeu accepta l'entrada de Ciutadans per guanyar pes a la UE

ALDE celebra dissabte el consell anual i donarà llum verda a l'ingrés del partit de Rivera, que robarà influència política a Convergència dins de la família europea

Laia Forès
3 min
El líder del grup liberal al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesLa votació no es farà fins dissabte a la reunió del consell anual que es farà a Vilna (Lituània), però al partit liberal europeu (ALDE) ja ho donen per fet: Ciutadans entrarà a formar part de la formació, la mateixa a la qual pertany Convergència. "Fins dissabte no serà oficial, però seria una sorpresa que no ho aconseguís", reconeixen fonts d'ALDE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CDC ha intentat vetar-ho fins a l'últim moment però la necessitat del partit liberal europeu de guanyar pes polític a Europa ha forçat a acceptar l'entrada del partit d'Albert Rivera ara que C's, si repeteix resultats als comicis del 26 de juny, se situarà com a quarta força política a l'Estat.

Fa només dos anys, el carismàtic líder del grup liberal a l'Eurocambra, el flamenc Guy Verhofstadt, va donar suport a Artur Mas i a l'eurodiputat de CDC Ramon Tremosa en la campanya de les eleccions europees. Amb l'entrada de Ciutadans, l'Aliança dels Liberals i els Demòcrates per Europa fa un pas enrere i abraça un partit clarament en contra del dret a decidir.

ALDE busca més influència a Europa

La jugada és clara: ALDE necessita sumar forces polítiques per tenir més influència en una esfera comunitària liderada per Populars i Socialistes, sobretot si es tracta d'un partit que podria formar part del proper govern espanyol.

La pèrdua d'eurodiputats liberals al Parlament Europeu a les eleccions del 2014 ja va propiciar que C's i l'extingida UPiD entressin a formar part del grup polític d'ALDE a l'Eurocambra, quant els liberals van passar de ser la tercera a la quarta força a l'hemicicle. Dissabte els liberals europeus faran un pas més i integraran C's també al partit.

Convergència manté la vicepresidència

La formació de Rivera es convertirà en un dels partits amb més pes polític dins d'ALDE. Segons fonts dels liberals, C's estarà entre les quatre formacions amb més delegats amb dret a vot als consells del partit, mentre que Convergència, que fins ara tenia un paper destacat al partit i ocupa una de les seves vicepresidències, càrrec que recau en Marta Pascal, podria perdre influència. En cap cas, però, subratllen fonts del partit, Convergència perdria la vicepresidència.

L'entrada de C's al partit liberal crea malestar a CDC i la formació no descarta que Tremosa canviï de grup polític a l'Eurocambra. Al Congrés que Convergència celebrarà al juliol es debtarà la qüestió i es prendrà una decisió, segons fonts del partit. Ahir, però, la formació convergent va rebutjar comentar públicament la situació fins que no es confirmi dissabte que ALDE aprova l'ingrés de C's.

Rivera a Brussel·les

Ciutadans ha estat fent campanya en les últimes setmanes per aconseguir el sí d'ALDE. Albert Rivera s'ha entrevistat aquest dimecres amb el presdient d'ALDE, Hans Van Baalen, i amb Verhofstadt, per assegurar-se el vistiplau del partit a l'entrada de C's. També ha fet un discurs a porta tancada davant d'eurodiputats liberals per parlar de la situació de la política espanyola.

En declaracions a la premsa, Rivera ha destacat que C's és el partit liberal "amb més pes polític del sud d'Europa" i ha assegurat que la seva formació no té cap problema per compartir partit europeu amb Convergència. "Nosaltres, a diferència del que ha fet Tremosa, no vetarem ningú", ha dit el líder de Ciutadans.

Des d'ALDE no consideren un problema que dos partits amb posicions polítiques tan diferents comparteixin família política. "Des de l'inici de legislatura ja conviuen els eurodiputats de C's i el de CDC a l'Eurocambra. A ALDE tenim diferents partits d'un mateix país i no hi ha problemes. Ja hi estem acostumats", expliquen fonts del partit liberal. A la pràctica, però, la relació de Tremosa amb els dos eurodiputats de C's, Javier Nart i Carolina Punset, és inexistent.

stats