DEBAT SOBIRANISTA
Política 30/05/2015

Colau pica l’ullet a ERC i la CUP i s’ofereix com a aliada “real” del procés

Bosch condiciona entrar al govern a l’aval de Barcelona en Comú a la via independentista

Joan Serra / Roger Tugas
3 min
Ada Colau va participar ahir a la tarda en el plenari de la coalició, l’assemblea en què participen totes les persones que mantenen un vincle actiu amb Barcelona en Comú.

BarcelonaConscient de la pluralitat de Barcelona en Comú -hi conviuen perfils sobiranistes amb activistes que prioritzen l’agenda social-, Ada Colau ha buscat en totes les seves afirmacions sobre el debat sobiranista un denominador comú que no incomodés les diverses sensibilitats de la candidatura. Els equilibris han quedat sintetitzats en la defensa irrenunciable del dret a decidir del poble català, repetida als mítings i verbalitzada en rodes de premsa i entrevistes, un llistó que continua semblant insuficient a les forces sobiranistes, com per exemple ERC, amb qui ara Colau es veu abocada a pactar. Potser per la necessitat d’acostar-se a futurs socis i evidenciar l’aposta per un procés constituent a Catalunya, Colau es va postular ahir com un actor rellevant del procés sobiranista. “Nosaltres som un aliat real del procés, a diferència de CiU”, va afirmar en una entrevista al programa Els matins de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La futura alcaldessa de Barcelona -si fructifica l’entesa amb les forces d’esquerra- va voler deixar clar el seu compromís i, alhora, va enviar un missatge a la federació nacionalista, que aquesta setmana ha sondejat la possibilitat de trobar prou suports per mantenir l’alcaldia. La líder de Barcelona en Comú va recriminar a CiU el seu “intent partidista d’instrumentalitzar el procés”. Colau va subratllar que Xavier Trias “ha negat molts tipus de consultes” a la capital catalana. “I això no és estar compromès amb el dret a decidir”, va etzibar en l’entrevista. Colau, que va votar sí-sí el 9-N, va assegurar que la coalició de l’esquerra alternativa estarà “al costat de qualsevol mobilització popular de la ciutadania” sobre el futur polític del país.

Segona reunió amb ERC

Barcelona en Comú madura les negociacions amb ERC i el PSC per tancar possibles pactes. La coalició ha fixat com a línies vermelles el programa electoral i el codi ètic i aposta per bastir un executiu estable, tot i que no renuncia a la fórmula dels suports puntuals. Ahir hi va haver la segona trobada amb ERC, en què van participar tres representants de cada part. S’hi va visualitzar la predisposició per arribar a acords, tot i que no es va entrar en concrecions. La setmana que ve està prevista una sessió de treball amb el PSC, a l’espera d’iniciar el diàleg amb la CUP. Hores abans, el líder dels republicans, Alfred Bosch, havia advertit a Colau que no entrarà al govern si no dóna suport al procés d’independència. “Per tenir la complicitat suficient per entrar al seu govern s’ha de pronunciar sobre aquest procés”, va comentar Bosch a El matí de Catalunya Ràdio.

Els republicans ja han rebutjat aliances alternatives, però volen vincular l’agenda social de Colau a gestos en favor del sobiranisme. Bosch va detallar ahir que a Barcelona no es pot aturar “ni el progrés ni el procés” i va instar l’activista a fer un pas més enllà d’acceptar el dret a decidir. Bosch va apuntar, en un missatge dirigit a la futura alcaldessa, que l’Ajuntament ha de reclamar el deute pendent que té l’Estat amb el consistori, que segons va recalcar és superior al que manté la Generalitat amb la ciutat.

El líder d’Unió pressiona

En la carta web setmanal, Josep Antoni Duran i Lleida va analitzar l’escenari de negociacions a Barcelona. “Que Trias sigui alcalde depèn d’ERC”, va comentar el líder d’Unió. Duran va escriure ahir que un govern estable amb CiU, ERC i el PSC no seria un “frau de llei”, com havia expressat Colau. El dirigent democristià va obviar que tant Bosch com Collboni ja han dit que no estan disposats a materialitzar aquest pacte. “Un govern de Trias a la ciutat de Barcelona seria legítim políticament i legalment”, va insistir. Per completar el marcatge a ERC, Duran va avisar que en els pròxims dies es veurà si és certa la voluntat de Bosch de “fer prevaler la independència a l’hora de decidir qui és alcalde”. Sense ser explícit sobre Barcelona, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va instar ERC a complir l’acord de prioritzar pactes sobiranistes als ajuntaments, derivat del diàleg entre Artur Mas i Oriol Junqueras. “Tenim un acord per prioritzar allà on es pugui els acords als ajuntaments i òrgans supramunicipals, i confio que ERC el complirà”, va dir Homs a la Cadena SER.

El líder d’Unió també va dirigir un dard a l’ANC. Va recordar “la pressió” que va rebre Trias per signar l’adhesió a la proposta de municipis per la independència mentre que ara l’entitat “no només no pressiona” Colau, sinó que “considera injust” dir que la seva candidatura no és independentista.

stats