Política 20/02/2016

Sánchez destensa les relacions amb les forces d’esquerres

Salva Almenar
2 min
Iglesias es va reunir ahir amb Oltra i Baldoví, de Compromís.

ValènciaLa carta enviada dijous pel líder d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, als representants de Compromís i, principalment, de Podem i del PSOE en què convidava els tres partits a asseure’s en una taula per començar a negociar les bases d’un possible pacte de govern sembla que ha aconseguit l’efecte esperat. Ahir el candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, va acceptar la proposta de Garzón i va confirmar la “disposició” del PSOE a participar en una reunió que es treballa perquè se celebri a principis de la setmana vinent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que encara no hi ha constància de si el mateix Sánchez participarà en la reunió o ho delegarà en el seu equip negociador, la decisió del PSOE d’acceptar l’oferiment d’IU ha rebaixat la tensió que en les últimes setmanes s’havia escenificat en les compareixences creuades de Pablo Iglesias i Pedro Sánchez. De fet, el to del líder de Podem en la roda de premsa posterior a la reunió d’ahir amb Mónica Oltra i Joan Baldoví, de Compromís, ja va ser molt més conciliador.

Iglesias va mostrar la seva “alegria” perquè Sánchez coincideixi en la necessitat de mantenir la reunió amb les forces d’esquerres i va confiar que aquesta trobada “serà un espai ideal per parlar del contingut del pacte i de la composició del govern”. El líder de Podem va anunciar que si Sánchez acudeix a la reunió, també ho farà ell i, si no, serà el seu equip negociador qui hi assistirà. Amb tot, aquesta trobada a quatre bandes no anul·laria la petició cursada fa setmanes de mantenir una reunió bilateral amb Sánchez.

Aquest nou clima d’entesa entre les quatre formacions progressistes deixa en suspens les possibilitats de l’acord PSOE-Ciutadans que els dos partits han explorat els últims dies. Almenys, sempre que els socialistes no estiguin disposats a negociar també un complicat suport del PP, cosa que li permetria tancar l’acord amb Albert Rivera. Per contra, des d’ahir les possibilitats de configurar un govern d’esquerres reneixen. En aquest sentit, Pablo Iglesias va assegurar que tant la carta de Pedro Sánchez adreçada a Alberto Garzón com la “coincidència programàtica” de Podem i Compromís el fan ser “optimista”. “Crec que hi ha raons per ser optimistes i pensar que aviat Espanya tindrà un govern plural”, va assegurar.

Cop de porta a Ciutadans

En la mateixa línia, la portaveu de Compromís Mónica Oltra, que ahir va anar a la reunió disposada a fer de mitjancera entre Sánchez i Iglesias, es va aventurar a dir que, si el líder del PSOE vol ser president del govern espanyol, l’única possibilitat que té és segellar un acord de progrés amb ells, Podem i Esquerra Unida. Parafrasejant Joan Fuster, Oltra va dir que “el govern de Pedro Sánchez serà plural o no serà”.

Les coincidències de Podem i Compromís no només van ser programàtiques sinó també en la manera d’entendre la configuració del govern, i tant Pablo Iglesias com Joan Baldoví van assegurar que els seus partits de cap manera compartiran executiu amb Ciutadans.

stats