Política 25/05/2017

Compromís demana a Podem que retiri la moció de censura contra Rajoy fins que el PSOE conformi una direcció

La formació demana "generositat" al partit que lidera Pablo Iglesias i també als socialistes per aconseguir "fer fora" el president del govern espanyol

Efe / Acn
2 min
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, contestant les preguntes dels periodistes.

Madrid / ValènciaCompromís ha demanat al líder de Podem, Pablo Iglesias, que retiri la moció de censura contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, fins que el PSOE triï la seva nova direcció i els socialistes facin un gest per "fer fora Rajoy de la Moncloa". La coalició valenciana és l'única formació que, fins ara, ha mostrat el seu suport incondicional a la moció de censura que planteja Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha explicat la portaveu de la coalició i vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, en declaracions a les Corts Valencianes, on ha assenyalat que el que es demana no és la retirada sinó l'ajornament de la moció de censura, que sigui presentada quan hi hagi una probabilitat que tiri endavant.

Oltra ha posat com a exemple la proposta del Pacte del Prado, que la coalició va presentar per intentar arribar a un acord de governabilitat a l'estat espanyol el maig del 2016, i que incloïa el PSOE, Podem i les seves confluències. "Allà vam intentar que les parts posessin per davant el bé comú i uns elements mínims d'acord per sobre dels interessos partidistes; ara és la mateixa situació i el mateix argument", ha indicat la vicepresidenta del govern valencià.

Per aconseguir aquests suports, Compromís demana al PSOE i a Podem -Compromís va concórrer juntament amb el partit lila a les eleccions generals- "generositat i intel·ligència" per poder fer realitat l'objectiu de "desbancar el PP" del govern espanyol. De fet, al PSOE li demana "un gest d'estar per la feina i fer fora Rajoy de la Moncloa" i a Podem que, "si es produeix aquest pas" dels socialistes, es plantegin retirar la moció de censura que ja han registrat i que l'aparquin fins que el PSOE tingui "una direcció que treballi per a aquest tema".

La petició de Compromís es produeix després que Podem hagi ofert a Pedro Sánchez retirar la moció de censura si el PSOE en presenta una altra o si en negocia una de conjunta. De totes maneres, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha fixat aquesta setmana la data per debatre la iniciativa: el 13 de juny.

El PP està convençut que la moció no prosperarà

La ministra de Defensa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, creu que la moció no prosperarà i ha criticat que el partit de Pablo Iglesias "necessita protagonisme per sobreviure" i que volen ser els que porten l'espectacle al Parlament espanyol. També ha retret a Podem que digui que el carrer és millor que el Parlament. "S'han presentat a les eleccions igual que la resta i sembla que no els agrada. Continuen mirant cap al carrer. Però el carrer els ha posat al Parlament. Quan arriben al poder, fan el possible perquè la democràcia no funcioni", ha dit.

Sobre la reelecció de Sánchez com a secretari general del PSOE, Cospedal ho ha atribuït a "un problema de partit i no del secretari general". La ministra espera que Sánchez expliqui quin és el seu full de ruta.

stats