Política 29/10/2013

El Govern insta el PP i el PSOE a fer una oferta a Catalunya, però no variarà el calendari de la consulta

Homs admet que hi ha diàleg obert amb Madrid i detecta un "cert consens" que cal moure's per resoldre el conflicte

O. March / R. Mateos
2 min
Reunió del Govern aquest dimarts, 29 d'octubre del 2913 / ACN

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat aquest dimarts, a la roda de premsa posterior al consell executiu, que la Generalitat té obert el diàleg amb Madrid i ha insistit que ara és el torn de la "política espanyola" de fer una proposta davant del repte sobiranista plantejat per Catalunya. "Es tracta de saber si aquest diàleg té contingut", ha assenyalat Homs, que ha afegit que, malgrat aquest clima, "la solució està lluny". Homs ha instat el PP i el PSOE a posar-se d'acord entre si i formular una oferta d'encaix territorial per a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si la política espanyola va madurant i va prenent consciència que alguna oferta ha de fer a Catalunya, poden tenir un altre calendari. El país va fent el seu camí amb una actitud serena", ha argumentat el conseller de la Presidència.

"Seguirem el nostre curs. No posem terminis a les coses. El calendari està establert i ningú es pot fer el sorprès. Disponibilitat de diàleg, tota. Si tenen ganes d'oferir una proposta poden fer-ho abans i després de Nadal, quan ho creguin oportú", ha afegit Homs.

En la línia del que ja va expressar divendres passat després que el president de la Generalitat, Artur Mas, es reunís amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, el conseller de la Presidència ha apuntat que a l'Estat "comença a construir-se consens sobre el diagnòstic" sobre el procés sobiranista. Homs ha matisat que aquest "cert consens" sobre el diagnòstic que cal fer alguna cosa amb Catalunya és fruit de "percepcions" a partir de converses diverses.

Homs creu que "un dia o altre" arribarà una oferta de Madrid, però ha derivat la responsabilitat de formular-la al PP i al PSOE. "No podem posar-nos a la seva pell", ha afegit el conseller, que considera "cada cop més inevitable que la política espanyola formuli una proposta". Al seu parer, "no pot ser que la resposta espanyola sigui que no a tot" el que planteja Catalunya, des de l'Estatut fins a la consulta sobiranista, passant pel pacte fiscal. Si arribés una proposta, ha donat a entendre que en tot cas s'hauria de sotmetre a votació, una visió compartida per Rubalcaba, ha indicat. Ara bé, ha exigit al govern espanyol que no li demani al poble de Catalunya que "s'oblidi" de les seves reivindicacions i aspiracions perquè sí: "En un context democràtic, no es pot demanar la rendició de l'altre".

stats