Política 08/12/2016

Podem i C’s defensen un referèndum per canviar la Constitució

M.f.f.
2 min

MadridUna de les pors més grans de Mariano Rajoy a l’hora d’obrir el meló de la reforma de la Constitució és el resultat incert que pot tenir el referèndum per aprovar-la. El PP tem que es converteixi en un plebiscit per a l’independentisme i sobre el model d’estat de Podem. Tothom dóna per fet que no podrà ser un mer retoc pactat entre PP i PSOE una nit d’estiu, com va passar amb l’article que consagrava l’austeritat el 2011. L’article 167.3 de la Constitució estableix que s’ha de celebrar un referèndum per aprovar la reforma si ho demana un 10% de la cambra -35 diputats-. De fet, el mateix Rajoy va advertir-ho dimarts durant la recepció al Congrés pel Dia de la Constitució. “Ara convocaré jo un referèndum!”, va ironitzar sobre el precedent d’Itàlia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però tant Podem com Ciutadans defensen que la ciutadania ha de ratificar qualsevol reforma. El secretari general de la formació lila, Pablo Iglesias, va avisar ahir que té intenció d’invocar l’article 167.3 si s’obre el meló de la carta magna, una possibilitat que Rajoy, de moment, ha refredat. En una entrevista per telèfon a Radiocable va recordar que el bipartidisme ja no està sol i que Podem té la força parlamentària suficient per garantir que la reforma se sotmeti a referèndum. En aquest sentit, Iglesias va advertir que no acceptaran mers retocs en el text perquè seria “fer el ridícul”. Per a la nova esquerra, el nou text ha de blindar els drets socials, lluitar contra la corrupció, assegurar el caràcter plurinacional de l’Estat, canviar el sistema electoral i garantir la independència de la justícia, a més de procurar donar un encaix “més amable” a Catalunya.

Ciutadans creu que també que seria un “bon colofó” a la reforma que fos sotmesa a referèndum, però només si hi ha consens entre totes les forces. El vicesecretari general del partit, José Manuel Villegas, va apuntar ahir que no els sembla “desgavellat”, però que encara no ho han decidit. El PSOE, igual que el PP, tot just està pensant en el tram inicial. Els dos partits reclamen consens “per obrir el debat” en una subcomissió al Congrés dels Diputats.

stats