Política 23/04/2017

Cs i PP retreuen a Puigdemont un "excés de politització" d'una diada que "és de tots"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, troba "estrany" que es convidi Sáenz de Santamaría per impulsar Sant Jordi com a patrimoni immaterial i "després es critiqui que vingui"

Ot Serra
2 min
Inés Arrimadas amb diputats i regidors a la paradeta de Cs al Passeig de Gràcia de Barcelona

BarcelonaCs ja ha respost al missatge de Puigdemont contra "els hereus polítics" dels que van perseguir la cultura catalana. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha acusat el president de la Generalitat de tenir "ganes de polemitzar i polititzar" la diada de Sant Jordi, que, ha volgut recordar, "és un dia de tots" els catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Acompanyada de diputats i regidors de Cs al Parlament i a l'Ajuntament de Barcelona, Arrimadas ha receptat a Puigdemont abandonar "la confrontació" i optar per "sumar forces" perquè la candidatura de Sant Jordi esdevingui patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco. Així, Arrimadas ha avalat la visita de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. "Tirarà endavant si tenim el suport de la Generalitat i del govern espanyol", ha assegurat, i ha afegit que la iniciativa la va proposar el seu partit al Congrés i que va comptar amb el suport unànime de la cambra baixa.

Una "novel·la de ficció"

Per la seva banda, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha suggerit a Puigdemont i Oriol Junqueras que aprofitin la diada per escriure una "novel·la de ficció" sobre el procés. Albiol ha valorat les paraules del president en el discurs institucional d'aquest matí com una "mostra reiterada, repetitiva i avorrida de la novel·la de ficció" que, ha dit, representa el full de ruta del Govern cap al referèndum. "Puigdemont i Junqueras es podrien fer milionaris escrivint una novel·la de ficció de com han enganyat els catalans", ha reblat.

El dirigent popular ha erigit el seu partit en el que vol representar els valors de "convivència, pluralitat i concòrdia" que es desprenen de la diada, que ha volgut situar com el dia "representatiu" de Catalunya. Albiol, acompanyat de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat –a qui ha regalat una rosa–, ha subratllat que la seva formació vol "donar veu" a aquells que no se senten atrets per "l'independentisme radical" i ha insistit que el PP "no vol decidir si Catalunya es queda o no" dins l'estat espanyol.

Al seu torn, Dolors Montserrat ha presumit de "liderar" la declaració de Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la humanitat, cosa que demostra, ha dit, que el govern espanyol "és el govern dels catalans". "Mentre alguns ens volen dividir, d'altres estem defensant tots els catalans", ha sentenciat.

Sant Jordi, el "dia del diàleg"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha catalogat Sant Jordi com "el dia del diàleg", fet que ha aprofitat per valorar "l'acord entre institucions" per impulsar la candidatura de la diada com a patrimoni immaterial de la humanitat. En relació a les declaracions de Puigdemont sobre la presència de Sáenz de Santamaría a Barcelona divendres, Iceta ha trobat "estrany" que es convidi el govern espanyol a l'acte i "després es critiqui que vingui".

També ha tingut paraules per l'acte del Govern per comprometre's amb el referèndum i ha recordat que l'executiu ha de "signar decrets i fer lleis". "Quan fan manifestos no fan el que els correspon", ha assenyalat. Respecte a la recollida de signatures que està fent el Pacte Nacional pel Referèndum, Iceta ha subratllat que la diada de Sant Jordi "ho admet tot" i ha recordat que aquesta data també coincideix amb l'inici de la recollida d'avals per a les primàries a la secretaria general del PSOE.

stats