Política 04/05/2017

El Congrés aprova seguir tramitant els pressupostos de Rajoy després de tres empats

El president espanyol, "satisfet", iniciarà ara la maniobra de seducció a Nova Canàries

Dani Sánchez Ugart / Júlia Manresa
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, durant el debat d’ahir al Congrés de Diputats.

Madrid175 a 175. Aquest ha estat el resultat de la votació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat, aquest dijous. En el primer bloc, els diputats de PP, Ciutadans, Coalició Canària i PNB. En el segon, tota la resta, que han votat a favor de les esmenes. Segons el reglament del Congrés, ha calgut repetir la votació tres vegades i les esmenes han quedat tombades. Els comptes continuaran així la tramitació parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A partir d'ara, s'obre per a Mariano Rajoy una contrarellotge per intentar convèncer com a mínim un diputat més abans de la votació final dels comptes, a finals de juny. El PP té posades les mirades en Pedro Quevedo, el diputat de Nova Canàries, que es va presentar a les eleccions amb el PSOE, però que no s'ha de sotmetre necessàriament a la disciplina de vot. Quevedo, que ha carregat contra els pressupostos del PP en diverses ocasions, també s'ha mostrat obert a assolir un pacte amb el govern espanyol a canvi d'inversions a la comunitat que representa, tot i que el vot favorable dels seus rivals de Coalició Canària dificulta els equilibris.

La sessió d'aquest dijous ha començat amb les compareixences de tots els representants del Grup Mixt, tant els que han presentat esmena a la totalitat (PDECat, Compromís, EH Bildu i Nova Canàries) com els que no ho han fet (UPN, Fòrum Astúries i Coalició Canària). La darrera jornada del primer tràmit per aprovar els pressupostos acabarà amb les formacions que no han presentat esmenes, que tenen 20 minuts cadascú. Així, els grups que donaran suport als pressupostos han defensat la necessitat d'establitat política i econòmica a Espanya, mentre que la resta han retret al govern de Mariano Rajoy, uns pressupostos precaris i que no garanteixen la inversió a les comunitats.

El govern de Mariano Rajoy ha aconseguit doncs que cap diputat de la majoria que votarà en contra de les esmenes s'equivoqui ni s'absenti durant la votació, que ha estat d'infart. Ahir, el PP va arribar a un acord amb el PNB que li podria facilitar la legislatura i que passa perquè l'Estat pagui 1.400 milions d'euros al País Basc com a compensació del sobrecost que ha suportat els últims 10 anys per aquesta quota, ja que el seu càlcul és un conflicte entre Euskadi i el govern espanyol des del 2007.

Aquest acord, però, ha despertat alguns recels en alguns dels partits amb els quals el PP ja comptava per passar el tràmit. Unió del Poble Navarrès i Coalicio Canària han reclamat cadascú la seva part, sobretot el portaveu navarrès que ha retret als populars que hagin compromès millores en infraestructures amb el PNB, mentre a Navarra no avancen.

stats