Política 17/01/2016

'The Wall Street Journal' es fa ressò de la "batalla" de l'Estat per impedir que Catalunya expliqui el procés al món

L'influent diari nord-americà recull les estratègies de les ambaixades espanyoles per desactivar els actes del Diplocat a l'exterior

Ara
2 min
Roger Albinyana (Govern) i Albert Royo (Diplocat) van ser al Parlament irlandès.

BarcelonaDes d’aquesta setmana, Catalunya té per primera vegada una conselleria d’Exteriors dedicada a explicar el procés al món a la recerca de suports. Fa mesos, però, que la diplomàcia catalana treballa, sovint amb discreció, per fer pedagogia i refutar els arguments contraris a la sobirania de Catalunya que escampa la diplomàcia espanyola. L’influent 'The Wall Street Journal' es fa ressò aquest diumenge, en un article signat des de Lituània, de la "lluita" entre el govern de la Generalitat per explicar el procés al món i l'aparell diplomàtic de l'Estat per contrarestar-lo. L'article és portada en l'edició digital europea.

La portada europea del WSJ

El diari nord-americà parla directament de "batalla" diplomàtica i posa com a exemple un acte del Diplocat, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, a la Universitat de Vílnius, la capital lituana, encapçalat pel secretari general de la institució, Albert Royo, que apareix en la foto principal del reportatge. L'ambaixada va enviar-hi un representant perquè hi intervingués públicament. El funcionari va qüestionar els arguments que estaven donant els ponents explicant que la secessió és il·legal i que no és viable econòmicament.

"El govern espanyol té l'avantatge en la batalla per l'opinió pública internacional, i ha mitigat en part els esforços diplomàtics de Catalunya", explica el corresponsal a Madrid, Matt Moffett, des de Vílnius.

Setmanes després, en un altre acte a la Universitat de Cracòvia, a Polònia, l'Estat hi va enviar un membre de Societat Civil Catalana, en aquest cas per intervenir com a ponent. Sovint, l'ambaixada espanyola "pressiona" la universitat per incloure en el programa una "contrapart" a la versió que podien donar els enviats catalans, tal com explicaven fonts del Diplocat a l'ARA.

El reportatge de 'The Wall Street Journal' explica l'obstinació del govern de la Generalitat per fer arribar el procés independentista "a les universitats, els parlaments i les redaccions de tot el món". El Diplocat –remarca el diari nord-americà– ha aconseguit publicar articles d’opinió en uns 60 diaris de tot el món, entre els quals destaquen 'The Guardian', a la Gran Bretanya, i el 'Correio Braziliense', al Brasil. També destaca reunions de la diplomàcia catalana amb diputats de Bèlgica, l’Uruguai o el Paraguai, i la moció aprovada pel Parlament danès demanant diàleg entre Madrid i Barcelona.

El govern espanyol ha intentat posar bastons a les rodes a gairebé "cada pas del camí", diu el diari, que cita les declaracions del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, quan va dir que una consulta d'autodeterminació seria "un cop d'estat institucional". Moffett il·lustra l'enfrontament amb unes declaracions de l'escriptor Albert Sánchez Piñol: "El Diplocat i el cos diplomàtic espanyol són com gat i gos".

stats