CONCLAVE SOCIALISTA
Política 26/08/2016

Dirigents del PSC demanen suprimir la via canadenca de la ponència del congrés

Sara González
2 min
Dirigents del PSC demanen suprimir la via canadenca de la ponència del congrés

BarcelonaUn dels punts més candents

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC escalfa motors de cara al congrés que té previst celebrar a principis de novembre. Tot i que no serà fins al setembre que les agrupacions funcionaran a ple rendiment per encarar el conclave que ha de suposar una redefinició del partit, ja hi ha dirigents que han començat a fer aportacions a la ponència política que va presentar Miquel Iceta a principis de juliol. Un dels punts més candents és l’aposta per la via canadenca -un referèndum legal i acordat- en cas que fracassi la reforma federal de la Constitució. La inclusió d’aquest pla B va portar la direcció del partit a ajornar la votació de la ponència, però, segons va avançar Europa Press, ja hi ha dirigents que, amoïnats, han començat a presentar esmenes per demanar que se suprimeixi o sigui modificat. Entre els detractors d’incloure aquesta alternativa hi ha el primer secretari del Baix Llobregat, Antoni Poveda, i el seu homòleg del Maresme, Xavier Amor, a més de l’exsenador Carles Martí i l’exdiputat del Parlament Joan Ferran.

Un guió per debatre

Portar el document a votació del consell nacional dels socialistes catalans sense que ni tan sols hagués sigut aprovat prèviament per la direcció va ser, pràcticament, la gènesi de la desaparició de la via canadenca en el que ha de ser el full de ruta dels socialistes dels pròxims anys. Iceta l’ha defensat, però admet que la decisió final està en mans del partit. La secretària d’organització del PSC, Assumpta Escarp, celebra que hi hagi debat. “Una ponència està feta per ser esmenada. A més, aquesta vegada és més aviat un guió sobre el qual discutir i treballar”, assegura. Si bé en congressos anteriors la ponència era un document que podia arribar a tenir 200 pàgines, aquesta vegada la direcció del PSC aposta per posar sobre la taula només l’esquelet d’un full de ruta, que el partit haurà de bastir. Noves maneres de funcionar, asseguren, per encarar una nova etapa.

El calendari fixat estableix que les agrupacions poden presentar esmenes fins al 29 de setembre. L’elecció del primer secretari es farà el 15 d’octubre en primàries i el congrés serà del 4 al 6 de novembre. Escarp assegura que no està previst alterar-ne la data. Ni tan sols en el cas que el PSOE no hagi celebrat el seu congrés a l’espera que es resolgui la investidura a Espanya.

stats