POLÍTICA
Política 15/04/2014

ERC repta Rajoy a dir si té intenció de vetar un eventual estat català a la UE

Els republicans adverteixen els socialistes catalans i espanyols que la seva proposta federal "no té cap credibilitat" i avisen que el 9-N hi haurà la consulta tal com la van acordar la majoria de partits del Parlament

M.colomer
2 min

BarcelonaEl portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, ha reptat aquest dimarts el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a dir clarament si té intenció de promoure el veto a la continuïtat de Catalunya a la UE en cas d'una eventual independència. Davant la confusió de versions sobre la continuïtat o no de Catalunya a la UE, Amorós ha volgut deixar clar que "els tractats no preveuen res" sobre els procediments interns en cas que un territori d'un estat membre decidís independitzar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Qui decidirà seran els estats. Cap estat s'ha pronunciat públicament sobre la incorporació de la Catalunya independent a la UE", ni tan sols Espanya, ha asseverat. Una frase retòrica que ha servit a Oriol Amorós per reptar Rajoy a dir clarament si "tindria la intenció de perjudicar els catalans" promovent un veto al reingrés per la via ràpida a la UE. "Si el govern espanyol té intenció de perjudicar els catalans, que ho digui", ha reblat. Per ERC, qualsevol decisió la prendrà Europa en base al sentit comú i a la defensa dels interessos comunitaris a Catalunya.

"No s'ho creu ni ell"

Amorós ha menystingut la via federal que defensa ara el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. "Significa viure ajupit tota la vida", ha defensat Amorós, per fer veure que el "sostre" federal del líder del PSOE és "molt baix" i no té credibilitat. "Fa propostes que no es creu ni ell quan està a l'oposició, i a nosaltres ja no ens enreda", ha advertit, per afegir: "Les seves propostes ja no se les creu ningú". Per Amorós, "amb el clam que hi ha a Catalunya per poder decidir, que el PSOE respongui amb la proposta de creació d'una subcomissió constitucional ja no és no escoltar, sinó tenir sordesa profunda i menysprear", ha etzibat. Escaldats amb el paper d'Alfredo Pérez Rubalcaba durant el procés de laminació de l'Estatut, els republicans han avisat: "Si vol tornar a 'marejar la perdiu' ha de saber que la perdiu ha pres biodramina i no es mareja tant. Ja n'hi ha prou".

stats