Política 23/04/2017

El Pacte situa la consulta en l'epicentre del dia de Sant Jordi: "Avui també és el dia de reivindicació del referèndum"

Dirigents polítics i d'entitats sobiranistes s'acosten al punt de recollida de suports al dret a l'autodeterminació

Núria Orriols
5 min
El Pacte posa la consulta en l'epicentre de Sant Jordi: "Avui també és el dia de reivindicació del referèndum"

BarcelonaEl Pacte Nacional pel Referèndum està decidit a convertir el dia de la rosa i el llibre, també, en el dia de la reivindicació del dret a decidir. Així ho ha expressat el seu coordinador, Joan Ignasi Elena, en declaracions als mitjans de comunicació al punt de recollida d'adhesions a la consulta al centre de Barcelona, on han acudit dirigents polítics i de la societat civil per donar suport al dret de l'autodeterminació. "Avui també és el dia de la reivindicació del referèndum", ha dit Elena, que ha afirmat que la recollida de suports va "molt bé" a tot el territori –tot i que el Pacte es resisteix, per ara, a donar xifres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'èxit que segons Elena està tenint el Pacte pel Referèndum és la prova que la consulta no és una "cosa de quatre" sinó de la "majoria" dels ciutadans. I tampoc, ha dit, la reivindicació és una qüestió només dels favorables a l'estat propi sinó també dels que advoquen per la unió d'Espanya. "El conflicte entre Catalunya i Espanya es resol votant", ha sentenciat el coordinador del Pacte.

Els voluntaris recullen adhesions al referèndum en les zones més concorregudes del centre de la capital catalana, però hi ha un miler de punts a tot el territori. A Barcelona, el Pacte s'ha instal·lat en un estand a la cruïlla de rambla Catalunya i el carrer Diputació, on s'ha acostat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el líder dels comuns, Xavier Domènech, i la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira. A última hora del matí, també hi ha fet acte de presència el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

En declaracions als mitjans de comunicació, la presidenta del Parlament, Forcadell, s'ha mostrat convençuda que el referèndum es farà i que aquest Sant Jordi serà l'últim en què es recolliran signatures perquè es pugui fer el referèndum. Ha assegurat que té "confiança" en el Govern i el Parlament perquè compleixin el seu "compromís". També ha remarcat el caràcter "transversal" de la reivindicació del referèndum i la feina dels "més de cinc mil voluntaris", segons el Pacte, que aquest diumenge recullen signatures per la consulta.

Carles Puigdemont a la parada del Pacte Nacional pel Referèndum

Puigdemont recorda que el Govern està disposat a negociar els termes del referèndum

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha abonat la iniciativa. "Estan fent molt bona feina", ha assegurat Puigdemont, que ha afegit que és "molt important" que es recullin tants suports com es puguin per la consulta. El president ha reiterat que el conflicte entre Catalunya i Espanya només es resol votant i ha assegurat que la Generalitat està disposada a negociar els termes de la votació. Així, ha cridat tots els ciutadans a participar-hi, tant els favorables com els contraris a la independència, perquè serà la seva "participació" el que farà decidir el futur polític de Catalunya.

En una trobada amb corresponsals celebrada al Palau de la Generalitat, Puigdemont ha insistit a situar el referèndum no més enllà del setembre. D'aquesta manera, segons ha informat Europa Press, les dates que prenen més força són les del 17 i 24 de setembre, tenint en compte que difícilment es convocarà un diumenge anterior a la Diada.

El president ha insistit que encara no pot avançar la data concreta però ha explicat als periodistes que preveu fer-la públic abans de marxar de "vacances".

El Pacte situa la consulta en l'epicentre del dia de Sant Jordi: "Avui també és el dia de reivindicació del referèndum"

Domènech envia un dard al Govern

Després d'omplir el formulari a favor del referèndum, Domènech ha fet declaracions als mitjans de comunicació assegurant que aquest diumenge és el dia de les roses i els llibres però també del "compromís" polític amb el referèndum. Ha remarcat que la seva formació ha treballat per recollir suports internacionals per assegurar la votació. Tanmateix, Domènech també ho ha aprofitat per enviar un dard al Govern: ha afegit que veu "estrany" que l'executiu estigui "constantment confirmant allò que diu que farà".

Pascal: "Ens hem de poder expressar amb llibertat"

Tres carrers més amunt de la parada del Pacte Nacional pel Referèndum, el Partit Demòcrata (PDECat) també reclamava el referèndum i donava un últim àtom al president espanyol, Mariano Rajoy. "Si ens hem d'entendre d'alguna manera és perquè la gent de Catalunya es pugui expressar votant", ha assegurat la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, que ha assegurat que el referèndum es farà tal com es va comprometre el Govern. Per a la formació, "més enllà de les ideologies", la reivindicació del referèndum és una cosa transversal: "Ens hem de poder expressar amb llibertat".

ERC crida a fer l'"últim esforç" i donar suport al referèndum

Esquerra ha escollit el capdavall de les Rambles per cridar a fer un "últim esforç" per donar suport al referèndum que la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha assegurat que és a tocar –com a màxim el Govern ha fixat el mes de setembre–. Aprofitant que Sant Jordi també és un "símbol de coratge" –han assegurat–, han cridat a recollir firmes per la consulta. "Les posarem per última vegada, però una vegada més, damunt la taula del govern espanyol per dir-los que som un país que llegim, que escrivim, que estimem, que volem ser estimats i exercim la democràcia i que l'exercirem perquè som un país de sobirans per decidir el nostre futur", ha declarat.

El Pacte situa la consulta en l'epicentre del dia de Sant Jordi: "Avui també és el dia de reivindicació del referèndum"

També la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha passat per la parada del Pacte per signar a favor del referèndum. En aquesta jornada els cupaires s'han dedicat a reclamar el referèndum "tant sí com no" amb l'exigència que es posi de seguida data i pregunta a la consulta.

Cuixart: "És una situació inevitable"

Per la seva banda, el president d'Òmnium, Cuixart, ha assegurat que el clam "majoritari a favor del referèndum fa irreversible" que se celebri aquest 2017. "És una situació inevitable […], no reconeixem cap altre escenari", ha afirmat després que aquesta setmana el Govern hagi signat el compromís d'organitzar, celebrar i aplicar els resultats de la consulta.

En relació a les discrepàncies entre ERC i el PDECat, Cuixart s'ha mostrat convençut que l'executiu complirà amb el "mandat democràtic" i que els partits es posaran d'acord en la data i la pregunta del referèndum. També s'ha compromès a treballar en el marc d'una campanya unitària a favor del 'sí' a la independència amb totes les formacions independentistes, cadascuna amb els seus colors, però que ara estan en l'estadi de reivindicació del referèndum.

Per la seva banda, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, també s'ha mostrat convençut que el referèndum es farà i ha celebrat que el sobiranisme hagi "tornat a guanyar el carrer" perquè a parer seu és una mostra més que l'Estat "no ho pot aturar". L'Assemblea també donava el tret de sortida aquest diumenge a la campanya del 'sí' a la independència.

stats