Política 22/01/2017

Errejón reclama limitar el poder d'Iglesias i blindar Podem d'una fusió amb IU

El secretari polític de Podem proposa que la integració amb altres partits s'hagi d'aprovar per una majoria de dos terços

Júlia Manresa
2 min
Íñigo Errejón, Alberto Garzón i Pablo Iglesias al Congrés.

Madrid"Engabiar Pablo Iglesias", aquesta és l'expressió que el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, ha fet servir aquest diumenge després de saber la proposta d'organització del partit presentada pel sector partidari d'Íñigo Errejón de cara a l'assemblea ciutadana que ha de refundar el partit al febrer. Echenique va demanar "no engabiar Pablo Iglesias" perquè una de les propostes més destacades del document que ahir va publicar la iniciativa 'Recuperar la il·lusió' proposa limitar el poder de la figura del secretari general.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Concretament, Errejón demana treure poders executius a Iglesias i repartir-los entre els diferents òrgans de la formació. Per exemple, la proposta del secretari polític veta la possibilitat que el secretari general convoqui unilateralment consultes a les bases (com ja havia fet abans) o dissoldre direccions autonòmiques o locals. Errejón proposa que si s'ha de prendre alguna d'aquestes decisions calgui avalar-les amb una majoria qualificada de dos terços. També per garantir "la separació de poders" del partit, la proposta del número dos de Podem inclou crear una comissió de garanties com a òrgan independent. A més, limita a sis els anys al càrrec.

Blindatge a IU

A banda, Errejón demana blindar el partit de qualsevol fusió amb altres organitzacions com ara IU. El document reclama un "blindatge democràtic de l'autonomia i la independència de la organització" amb l'objectiu de garantir que Podem "continua sent una locomotora del canvi". Un posicionament contrari al que defensa Pablo Iglesias, que juntament amb el líder d'IU, Alberto Garzón, advoquen per estrènyer més la seva aliança.

En l'àmbit autonòmic, la iniciativa dels errejonistes defensa que cada assemblea ciutadana territorial pugui decidir de quina manera es presenta a les eleccions. El que sí que proposa Errejón és que un cop s'hagin aprovat els documents refundacionals i la renovació dels òrgans interns a escala estatal hi hagi "processos anàlegs en cada comunitat autònoma" perquè puguin establir la seva pròpia estructura territorial en un any. Aquesta proposta inclou també que el consell ciutadà estatal (màxim òrgan de govern entre assemblees) i l'equip executiu estatal comptin amb òrgans equivalents en l'àmbit autonòmic i deixa llibertat a cada partit regional per decidir les seves aliances.

stats