Política 21/09/2017

Escoles religioses: punts de votació sense previ avís

La publicació dels punts de votació de l’1-O ahir a la tarda va agafar per sorpresa algunes escoles religioses, que desconeixien que es convertirien en col·legis electorals

Núria Martínez
2 min
El col·legi Jesuïtes de Casp va ser un punt de votació durant el 9-N.

BarcelonaLa publicació dels punts de votació de l’1-O ahir a la tarda va agafar per sorpresa algunes escoles religioses, que desconeixien que es convertirien en col·legis electorals. Sense que el Govern els hagués consultat ni informat prèviament, diferents centres van aparèixer ahir com a punt de votació del referèndum de l’1 d’octubre. Un exemple són algunes de les escoles dels Jesuïtes o de l’Escola Pia. Habitualment ja són col·legis electorals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Volíem decidir què fer una vegada el Govern ens enviés una petició, però això no ha passat”, van expressar ahir fonts dels Jesuïtes, que van afegir que a cada escola hi ha diferents contextos sociològics i, per tant, diversitat d’opinions per part de la comunitat educativa. En les eleccions ordinàries, el Govern envia una carta a les congregacions religioses informant-les que algunes de les seves escoles -les habituals- seran seus electorals.

També va agafar amb el peu canviat la publicació dels punts de votació a l’Escola Pia, que tampoc havia rebut cap notificació del Govern. En el seu cas, a part de tots els punts electorals habituals -Granollers, Mataró, Sant Antoni (Barcelona) i Tàrrega- també sospiten que apareixen escoles noves. “Els col·legis que són seu electoral sí que els acceptem, però amb els altres ho hauríem de debatre”, van apuntar ahir fonts de l’Escola Pia.

De fet, després de les detencions produïdes abans-d’ahir, l’Escola Pia va emetre un comunicat en què defensava “el dret del poble de Catalunya a ser consultat sobre el seu futur”. Cap de les altres congregacions religioses consultades per aquest diari havia rebut cap notificació del Govern.

La Llotja de Mar, també

Les escoles no van ser les úniques sorpreses amb la publicació dels punts de votació. Sense previ avís ni notificació, la Casa Llotja de Mar -propietat de la Cambra de Comerç- també va aparèixer com a col·legi electoral. Segons fonts de la Cambra de Comerç, no es tracta d’un punt de votació habitual.

stats