Política 15/01/2016

ERC es nega a reunir-se amb Felip VI pel tracte a Forcadell i Puigdemont

Democràcia i Llibertat, en canvi, creu que cal aprofitar qualsevol finestra d'oportunitat per explicar què passa a Catalunya. Homs sí que es reunirà amb el rei

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els diputats i senadors d'ERC han desplegat davant el Congrés una pancarta contra els transvassament del riu Ebre / ARA

MadridFelip VI inicia la setmana que ve una ronda de contactes amb tots els partits presents al Congrés abans d'encarregar a Mariano Rajoy la formació de govern a l'Estat. Una ronda de contactes en què ERC ha decidit autoexcloure's i no posar els peus a la Zarzuela mentre que el rei no rebi la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ni el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió ha sortit a la llum en el moment en què la Casa de Rei ha anunciat la ronda de contactes que té prevista Felip VI. En cap moment hi figurava ERC. Poc després, la Zarzuela ha enviat una rectificació, però en què només hi havia un canvi: Democràcia i Llibertat, que primer apareixia amb una 'y', s'havia escrit correctament.

Fonts republicanes han assenyalat poc després el perquè de la seva decisió, que respon als últims gestos de Felip VI. ERC recorda que el rei "no va voler rebre la presidenta del Parlament i tampoc ha volgut saber res del president electe de Catalunya". "Per tant, primer, que el rei atengui els representants de les institucions catalanes, i després, ERC valorarà què cal fer", han afegit.

En canvi, el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, sí que té previst anar a la Zarzuela el proper dimecres a les 17 h. La reunió de Xavier Domènech, portaveu d'En Comú Podem, serà el dijous a les 12 h. La ronda de contactes acabarà amb la cita amb Pablo Iglesias, Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, en unes reunions que van de menys a més representació al Congrés.

Per a En Comú Podem, el fet que el rei els citi és una forma de "reconeixement" al seu partit i al "dret" que tenen de poder formar grup propi, malgrat el veto de PP, PSOE i C's.

Homs "respecta" la decisió d'ERC, però no la comparteix

El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, "respecta" la decisió d'ERC, però no la comparteix. Considera que cal aprofitar qualsevol finestra que s'obri per dialogar, per explicar què passa a Catalunya.

El cap de llista d'ERC per Barcelona, Gabriel Rufián, ja va deixar clara la seva posició dimarts passat quan tot el seu grup va desembarcar al Congrés. "L'únic rei que conec té cinc anys, pesa 20 quilos i espero que sigui a l'escola", va dir als mitjans des de la Porta dels Lleons.

stats