Política 29/07/2016

Forcadell considera que les advertències del govern espanyol "coarten la llibertat" del Parlament

La presidenta reitera que ha actuat seguint el reglament de la cambra

Ara
2 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, parlant per telèfon en un moment del ple d’ahir.

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, considera que les advertències del govern espanyol que avui ha fet la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría després del consell de ministres perquè la mesa del Parlament eviti tots els futurs intents de votar les conclusions de la comissió del procés constituent i les amenaces d'accions penals "coarten la llibertat del Parlament i dels parlamentaris".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al canal 3/24, Forcadell, que ha qualificat el contingut de la roda de premsa de Santamaría de "molt trist", ha reiterat que tant ella com la mesa es van limitar "a complir el reglament del Parlament", que els obliga a acceptar el debat d'una proposta feta pels grups parlamentaris –en aquest cas, Junts pel Sí i la CUP.

La presidenta de la cambra ha lamentat que l'executiu espanyol no ofereixi cap "proposta política" i utilitzi els tribunals en contra del Parlament i de qualsevol proposta de debat. Així, ha assegurat que no té por de les conseqüències i creu que va fer el que havia de fer "en tot moment".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha expressat el seu "suport i complicitat" amb Forcadell en un tuit on diu que "la democràcia a Catalunya no està en funcions". També l'expresident Artur Mas, que avui participava a l'Escola d'Estiu de les JNC, s'ha referit a la decisió del govern espanyol: "Si es pensen que Catalunya abaixarà el cap davant dels tribunals, s'equivoquen", ha avisat.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, abans que se celebrés la roda de premsa de Sáenz de Santamaría, també s'ha pronunciat sobre la qüestió. "Quan algú se salta un semàfor vermell, si l'enganxen, el multen", ha dit. I ha afegit que desconeix a qui pot atribuir el TC la responsabilitat de l'acte, però que era clar que "de forma conscient una majoria del Parlament i de la mesa va decidir fer una cosa que el TC prèviament havia dit que no era constitucional" i, per tant, "alguna conseqüència tindrà".

El líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha considerat "reprovable" l'actitud del govern del PP, i ha lamentat que "segueixi judicialitzant i amenaçant" per afrontar un conflicte polític.

També s'ha expressat el coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, que ha dit que Forcadell "ha de pagar les conseqüències de posar en risc la convivència" i "rebentar l'estat de dret".

Les entitats sobiranistes aposten per la "via unilateral"

L'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) es neguen a acceptar "les amenaces dels qui neguen el dret a decidir dels ciutadans" i denuncien el "to" que fa servir el govern espanyol. En un comunicat, han advertit que aquestes actituds aboquen "a vies unilaterals".

Les tres entitats sobiranistes han reclamat sentit democràtic a l'estat espanyol i, especialment, a totes les forces polítiques que "no avalin aquesta via d'amenaces" i que donin suport a una solució que passi per un "referèndum d'independència", en una clara al·lusió a l'esquerra alternativa. En aquest sentit, també han instat el govern espanyol a convocar el referèndum, com a "única via per evitar una col·lisió institucional" i per "solucionar" el futur polític de Catalunya.

stats