Política 04/01/2016

La CUP proposa que Junqueras sigui president per evitar eleccions al març

Les diputades Anna Gabriel i Eulàlia Reguant insisteixen que si Junts pel Sí canvia el seu candidat hi haurà Govern, i alguns càrrecs republicans demanen a Mas que deixi pas per facilitar la investidura

Núria Orriols
5 min
Les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Anna Gabriel

BarcelonaDesprés del 'no' definitiu de la CUP a Artur Mas i amb unes eleccions al març com a escenari més plausible, la CUP insisteix aquest dilluns que Junts pel Sí mogui peça. En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', la diputada Anna Gabriel –que ahir no tenia dret a vot al consell polític– ha proposat que Oriol Junqueras –o un altre independent com podria ser Raül Romeva– sigui el candidat a la presidència de Junts pel Sí per evitar unes eleccions al març. Gabriel, que és una de les cares representatives del 'no' a Artur Mas, ha dit que vist el resultat del consell polític de la CUP –també de l'assemblea de Sabadell– "és el moment de fer un moviment [per part de Junts pel Sí] i posar un altre candidat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I en el mateix sentit s'ha expressat la diputada Eulàlia Reguant en una entrevista a 'El món', de RAC1, que ha recordat que la CUP va posar "diversos noms sobre la taula" –Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva– i que si Junts pel Sí n'acceptés algun es podria investir president i formar govern. "Per a nosaltres, les eleccions al març no és l'escenari desitjable. No volíem triar entre Mas i març, ens han portat fins aquí", ha al·legat.

Més concretament, Gabriel ha demanat que es faci un replantejament de l'acord fundacional de Junts pel Sí –que incloïa Artur Mas com a president– i que es proposi un Govern liderat per ERC, que va tenir "molt bon resultat" el 20-D, ha dit. D'aquesta manera, segons ella, es podria aplicar el mandat del 27-S i iniciar una legislatura amb "molta més estabilitat" i amb polítiques socials "clares i nítides" que eixampli la base social. Amb Oriol Junqueras al capdavant, el Govern també obtindria el suport d'altres formacions polítiques amb representació al Parlament, ha assegurat, com el de Catalunya Sí que es Pot (CSQP). "No serien reticents al full de ruta [independentista] si hi hagués un altre lideratge al davant", ha dit.

Segons aquesta diputada, la CUP ha mantingut el contacte amb CSQP per sumar-los al procés constituent. "Un cop constatat que amb l'estat espanyol no hi ha possibilitat de fer un referèndum pactat" ha pronosticat que s'acostarien a "la unilateralitat". A més, ha explicat que ells mateixos els han transmès que se sentirien còmodes en el marc del procés constituent i també amb un pla de xoc més ambiciós que el que ha plantejat Junts pel Sí.

"Qui té el desllorigador de la investidura és Junts pel Sí", ha insistit Gabriel, assegurant que si canvien el candidat també hi haurà el suport de la formació de Lluís Rabell en diversos aspectes de la legislatura.

Càrrecs d'ERC reclamen a Mas un pas al costat

Des d'ERC, el seu posicionament davant el nou escenari i la invitació feta per les diputades de la CUP es farà en l'executiva extraordinària convocada per aquest dilluns a la tarda, amb la presència també d'independents de Junts pel Sí com Raül Romeva, Carme Forcadell o Eduardo Reyes. En tot cas, alguns dirigents i càrrecs ja s'han expressat a través del Twitter pressionant Mas perquè cedeixi pas, malgrat que la cúpula de CDC ha deixat clar que això no passarà. És el cas, per exemple, del diputat del Congrés Joan Tardà, qui ha tornat a demanar per "patriotisme" que Mas faci un "pas al costat" i permeti que accedeixi a la presidència algú de CDC per tirar el procés "endavant".

En aquesta línia, l'alcalde d'Amposta i secretari d'organització d'ERC a les Terres de l'Ebre, Adam Tomàs, va subratllar diumenge que es podrien evitar les eleccions si "el candidat passa de ser una constant a ser una variable". És a dir, si Mas accedeix a fer una passa al costat i permetre que el president sigui un altre.

Igualment, el regidor i portaveu a l'ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat per ERC, Antoni Garcia, també ha demanat a Mas que cedeixi la presidència a un altre candidat un cop s'ha constat que "la CUP no ha estat a l'altura del moment". "La independència és el més important", ha recordat.

Altres càrrecs republicans s'han expressat en una mateixa línia. És el cas, per exemple, del regidor a Sant Cugat del Vallès i número 11 a les llistes del 20-D per Barcelona, Èric Gómez, qui s'ha preguntat si, com la CUP, Mas també farà "un espectacle certament decebedor" o "farà un pas al costat".

Per la seva banda, les Joventuts d'Esquerra (JERC) també han emès el seu posicionament després del no de la CUP a Artur Mas. Consideren que "encara queden 7 dies" per trobar una "solució" a la situació d'impàs i que, per tant, hi ha temps per un "acord que inclogui el compromís explícit de totes les forces independentistes". Arribar-hi, creuen, "depèn de la voluntat i la generositat de tothom".

Consideren que anar a unes eleccions al març seria "malbaratar" el mandat democràtic obtingut fa només tres mesos per "càlculs partidistes i posicions enrocades".

Sobre una possible dimissió de Baños

Com repercutirà la decisió d'ahir a les files de l'esquerra anticapitalista? De moment, tal com va avançar l'ARA, el cap de files de la CUP al Parlament va traslladar als diputats la seva intenció de dimitir. Què n'ha dit d'això Anna Gabriel? La diputada no ha aclarit aquest punt però ha afirmat que "dimitir no correspon a aquest moment", ja que s'ha de posar en pràctica el resultat de la votació d'ahir, que seria treballar perquè Junts pel Sí proposi un candidat alternatiu a Artur Mas.

Eulàlia Reguant tampoc ha volgut plantejar la dimissió de Baños com una realitat. S'ha limitat a dir: "Que jo sàpiga, Antonio Baños no ha dimitit". I tot i admetre que la CUP ha quedat "tocada", creu que "es refarà" i que "cadascú s'ha de recuperar" al seu ritme dels tres mesos de tensió viscuts.

Sigui com sigui, Baños finalment sí que ha dimitit unes hores més tard i ha reconegut en una carta que se sent "incapaç de defensar la postura adoptada per la CUP".

Sobre la possibilitat dels candidats de la CUP de repetir en unes noves eleccions, Reguant ha dit que com que no hi ha hagut una legislatura real, creu que les normes internes –que els impedeixen participar en dues legislatures– els ho permetrien, però ha deixat clar que encara no s'ha parlat. Anna Gabriel també ha dit que encara no s'ha pres cap decisió i ha afegit: "Aquest és un debat que s'ha de tenir".

Treballar per millorar el resultat

Gabriel ha dit que el pla de xoc social proposat per Junts pel Sí no ha convençut la militància de la CUP, que també ha trobat "insuficient" l'acord global. Si s'hagués posat sobre la taula un pla "més valent" que acabés amb les polítiques d'austeritat, ha assegurat, el "qui" no hauria "pesat tant". També ha negat que la CUP estigui dividida per la meitat –malgrat l'empat de l'assemblea de Sabadell–. "No ens hem mogut ni un mil·límetre del plantejament independentista, en absolut hem abandonat els nostres postulats", ha dit, i ha afegit que hi ha un projecte polític que "segueix viu" i que treballarà per superar el resultat de deu diputats que van treure el 27-S. "El que volem és accelerar el procés nacional", ha afirmat.

La CUP va reunir ahir el seu consell polític –ampliat– a Barcelona, en què va decidir, en una sèrie de votacions ajustades, mantenir el veto a Artur Mas. D'acord amb el resultat de la votació, si hi hagués un debat d’investidura, la CUP traslladaria la seva negativa –altra vegada– amb una abstenció dels 10 diputats al Parlament –una majoria insuficient per proclamar president Artur Mas–. La decisió d'ahir no es va prendre sense crítiques, ja que diversos càrrecs electes del territori, com l'alcalde d'Argentona o els regidors de Girona i Arenys de Mar, van expressar el seu rebuig pel resultat del consell polític.

stats