Política 02/09/2015

Mas denuncia que la mesura “sí que recorda els anys trenta”

Els populars es queden sols amb la polèmica reforma

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta, Neus Munté, ahir en la reunió del consell executiu.

BarcelonaDoble rèplica al PP i a l’expresident espanyol Felipe González. Artur Mas va reaccionar a la reforma de la llei del Tribunal Constitucional (TC) que promouen els populars denunciant que aquesta mesura “sí que recorda els anys trenta”, en referència al nazisme alemany i el feixisme italià amb què l’històric líder del PSOE va identificar diumenge el sobiranisme en un article a El País. Ho va afirmar en un sopar organitzat per la Cambra de Comerç de Girona en què també va criticar que el govern central es plantegi “carregar-se l’estat de dret fent que el TC inhabiliti”. Així, tot i que la mesura està pensada per frenar-lo si aplica el full de ruta sobiranista, Mas va mantenir-se ferm en el rumb i va apuntar que l’anunci fins i tot podria fer “obrir els ulls a molts” i sumar-los al sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu torn, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va retreure a Mariano Rajoy que torni a recórrer a “la repressió, les amenaces i la por”, i el va acusar de ser el primer que incompleix resolucions del tribunal quan donen la raó al Govern. De fet, va explicar que en els últims vuit anys Madrid havia ignorat fins a onze sentències favorables a Catalunya. “El que estem fent no és cap broma, sinó una voluntat de democràcia”, va avisar Munté després que Xavier García Albiol -que va comparèixer a Madrid per presentar la mesura- afirmés que amb la futura llei “S’ha acabat la broma”.

Reaccions unànimes

Igualment, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va lamentar que s’habiliti “un tribunal de nomenament polític per fer la feina que democràticament no està legitimat per fer”, i el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va jutjar la reforma de “poc intel·ligent”, si pensen que una sanció pot resoldre el que passa a Catalunya. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va titllar-la de “sectària, partidista i oportunista”, i el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va acusar el PP d’implantar “un gendarme exprés per segellar la falta de llibertats”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va carregar contra Rajoy, que “segueix persistint a judicialitzar els conflictes que clarament són polítics i al mateix temps a polititzar la justícia”. A la tarda, però, Albiol va atribuir les crítiques a “l’histerisme dels independentistes”. Els populars volen tramitar la reforma d’urgència per deixar-la lligada abans de les generals, i tot apunta que ho hauran de fer en solitari, ja que el PSOE se’n va desmarcar.

Tampoc el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va situar-se al costat del govern espanyol. L’accent, però, el posava més en les formes que en el fons. Va dir que és una reforma feta “a última hora, corrents i malament”, i va recordar que ja hi ha mecanismes en l’ordenament jurídic per obligar els organismes públics a acatar les resolucions del TC. Curiosament, fins i tot UPyD va alertar que la reforma podria ser inconstitucional. Rosa Díez, en una pugna per la duresa unionista, va reivindicar l’aplicació del 155 de la Constitució.

Ben alineat amb Rabell i els seus socis catalans, Pablo Iglesias va demanar al PP que no tiri més llenya al foc. El PNB, que va experimentar l’ofensiva d’Aznar contra el lehendakari Ibarretxe, va titllar la iniciativa de “disbarat i nyap legislatiu”.

stats